Verse Aardbeienconfituur | Makkelijkst klassiek recept dat ieder kan maken

Uiterst makkelijk te maken verse aardbeienconfituur: onweerstaanbaar lekker met echte boter op verse toast, als topping bovenop rijstpudding, als vulling voor sponscake… puur genieten!

Er is niets zo lekker dan zelfgemaakte gelei. Ikzelf – Jolanda van Jolanda’s Bakhuisje – eet het liefste aardbeiengelei, heerlijk op vers gebakken brood en ook heel lekker bij scones op een High tea. Je kunt bijna elk fruit gebruiken om gelei te maken, afhankelijk van het seizoen waarin je je bevindt.

Aardbeienconfituur

Aardbeienconfituur maken

Scones met clotted cream

Denk je er aan om eens een High tea te organiseren dan mogen deze lekkere scones met clotted cream en zelfgemaakte aardbeiengelei niet ontbreken !

Vers fruit gebruiken is natuurlijk veel lekkerder dan fruit uit de diepvries maar wanneer je gaat voor een goed merk dan kun je ook mooi diepvriesfruit gebruiken. Uiteraard nog lekkerder wanneer je zelf aardbeiplanten in de tuin hebt staan waarvan je het fruit zelf invriest.

Waar moet je opletten wanneer je gelei maakt ? Zorg dat je schone steriele potjes, dekseltjes en gereedschap hebt. Je kunt eenvoudig je potjes e.d. zelf steriliseren door ze in een grote soepketel minimaal 20 minuutjes te koken. Ook het gereedschap zoals een vleestang of soeplepel moeten steriel zijn. Wanneer de kooktijd voorbij is haal je de potjes en de dekseltjes uit het kookwater met de steriele vleestang. Zet ze ondersteboven op een schone theedoek zodat het water eruit kan. Nadat je de gelei hebt gemaakt en de potjes gevuld, kun je de potjes even met een schone vochtige doek nawrijven.

Pavlova recept

Klassiek Pavlova recept met aardbeien: makkelijk te volgen tips zodat jij keer op keer de perfecte Pavlova taart zal maken: dus succes gegarandeerd en genieten als dessert of bij de koffie.

De gevulde potjes laat je onderste boven afkoelen zodat het deksel zich mooi vacuum afsluit. Voorzie alle potjes van een etiketje met de datum van de dag waarop je de gelei hebt gemaakt. Zo weet je altijd of je verse gelei hebt ! Heb je nogal veel (aardbeien)gelei ? Versier het deksel dan met een mooi stofje en een strikje en geef een confituurpotje kado aan iemand, dat valt altijd heel goed in de smaak 😀

Uit het onderstaande recept haal je ongeveer 7 degelijke potjes gelei.

Wil je op de hoogte blijven van al mijn nieuwste recepten, kookworkshops en gratis weggeefacties, volg me dan hier op Facebook.

 

Verse Aardbeienconfituur - Makkelijkst klassiek recept dat ieder kan maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Uiterst makkelijk te maken verse aardbeienconfituur: onweerstaanbaar lekker met echte boter op verse toast, als topping bovenop rijstpudding, als vulling voor sponscake... puur genieten!
Website:
Soort recept: Confituur
Cuisine: Klassiek
Serves: 7
Ingredienten
 • 1000 gram verse aardbeien schoon gemaakt ( eventueel uit de diepvries )
 • 1000 gram geleisuiker
 • eventueel wat citroensap
 • een houten lepel
 • een maatbeker
 • 1 grote soepketel
 • glazen potjes
 • een knijptang voor vlees
 • schone theedoek
 • een staafmixer
Bereiding
Confituurpotjes steriliseren
 1. Neem de soepketel en zet hierin de glazen potjes met de dekseltjes, de maatbeker en de vleestang.. Vul de ketel met water zodat alle potjes onder water staan.
 2. Breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten koken.
 3. Neem de vleestang eruit laat deze even afkoelen op een schone doek.
 4. Haal met de tang de potjes en dekseltjes eruit en zet ze onderste boven op de schone theedoek.
 5. Raak de randen en binnenkant van de potjes en dekseltjes niet aan met je vingers, anders zijn de potjes niet meer steriel.
 6. Laat de confituurpotjes zo drogen.
Jam maken
 1. Was de ketel af en doe hierin de aardbeien. Vul aan met de suiker en zet het op het vuur. Voeg eventueel wat citroensap toe. Breng aan de kook en laat 4 à 5 minuten doorkoken terwijl je er met een houten lepel in roert.
 2. Neem een bordje en doe hierop een streep gelei, als de gelei onmiddellijk stijf wordt en dikker, dan is de gelei goed. Blijft ze dun dan moet je het geheel nog iets langer laten doorkoken.
 3. Wil je geen stukjes fruit in je gelei ? Neem dan een staafmixer en mix tot er geen stukjes meer in zitten. Wees wel voorzichtig want je kunt je goed verbranden aan gelei.
 4. Schenk de gelei nu over in een steriele maatbeker en draai de potjes om. Vul elk potje tot net onder de rand, schroef het dekseltje erop en zet het potje omgekeerd op de theedoek terug. Laat het zo geheel afkoelen. De aardbeiengelei stijft op naarmate ze afkoelt. De aardbeiengelei is een jaar houdbaar dus voorzie een sticker met datum op het potje.
Nota | Tips
Je kunt elk fruit gebruiken om zelf gelei te maken. Houd altijd de verhouding aan 1 kg fruit = 1 kg geleisuiker.

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Vul uw naam en email in en Ontvang elk NIEUW TAART Recept in uw mailbox... uiteraard GRATIS!

* indicates required