Biscuit zonder suiker

Lekker luchtig biscuit recept zonder suiker maar met stevia. Beproefd recept van Piet Huysentruyt met tips hoe ook jij een luchtige biscuit zal maken.

Dit gebak is iets droger dan met suiker, maar dat kan je dan weer compenseren door er een natte vulling over te smeren (bijvoorbeeld suikervrije confituur, wat stevia en wat water) en wat zwarte, pure chocolade.

Biscuit zonder suiker

Chocoladetaart maken

Chocoladefan ??? Kijk dan naar dit heerlijke recept om super chocoladetaart te maken ? Met ook het geheim hoe een perfecte biscuit te maken die altijd lukt.

Hoe bakken met stevia

Voor de diabeten en zichzelf: gaat Piet biscuit bakken met stevia. Het verschil tussen een cake en een biscuit is, dat er in een biscuit geen boter wordt gebuikt. Je hebt dus 3 ingrediënten over: eieren, suiker en bloem (dikwijls een mengsel van gewone bloem en maïsbloem). Als je nu ook de suiker weglaat (en vervangt met stevia), dan verlies je nogmaals aan smeuïgheid en wordt het gebak keihard.

Niemand beter dan diabetes type 2 Piet Huysentruyt – die zelf flink wat experimenteerde met stevia recepten:

 • om je uit te leggen hoe je lekker kan bakken met stevia en
 • waarmee je de suiker precies moet vervangen om een gelijkaardig gebak te bakken.

Normaal ga je eieren met suiker opkloppen. Het is deze suiker die het opgeklopte eiwit zal recht houden tijdens het bakken. Werk je in dit geval zonder suiker, dan ga je eieren opkloppen en verwarmen: de eieren gaan zo garen en geven daardoor mee stevigheid aan het gebak.

Belangrijk om weten is dat je met echte stevia zoetstof moet werken en niet met de “zogenaamde stevia producten” van bijvoorbeeld Natrena of Canderel die als bulkstof volop maltodextrine bevatten. Maltodextrine heeft voor diabetes patiënten (en ook voor mijn en uw bloedspiegel) ongeveer hetzelfde effect als suiker. Bovendien worden dikwijls extra smaakstoffen of zoetstoffen toegevoegd, die de smaak van de stevia jammer genoeg gaan verslechteren.

Klassiek biscuit recept vs suikervrije biscuit

Suikervrije biscuit maken door in een klassiek biscuit recept gewoon de suiker vervangen door stevia:
het zal nooit lukken. Waarom? Suiker die wordt opgeklopt met eieren tot schuim, gaat ervoor zorgen dat de schuim stevig wordt opgehouden. Stevia houdt echter geen schuim vast.

De truuk om stevig, luchtig biscuitdeeg te maken zonder suiker: is nog meer schuim te maken door wat vloeistof (water) aan de eieren toe te voegen en deze schuim door de warmte (op het vuur) vast te zetten: de eieren gaan door de warmte garen en houden zo het schuim stevig vast gelijk bij een sabayon dessert. De extra truuk is gewoon simpelweg meer eiwit apart stijf te kloppen: meer stijfgeklopt eiwit = logischerwijze meer schuim.

Tiramisutaart

250+Vind ik Leuks! Tover je favoriete Italiaanse restaurant traktatie om in deze spectaculaire tiramisutaart, zodat je hoge ogen zal scoren bij je tafelgasten na een etentje met lekkere espresso.

Gebruik minder bloem dan in een normaal biscuit recept, omdat de eieren zonder de suiker minder kracht hebben om veel bloem omhoog te houden. Doe de bloem in 1 keer bij de schuimig geklopte eieren: hoe meer je roert (of klopt of in meerdere keren je de bloem toevoegt), hoe meer lucht er uit je beslag verdwijnt.

Zoals altijd gaat je eindresultaat anders smaken dan een biscuit met deeg, maar daarom niet minder lekker.

Smakelijk!

 

Lekker Luchtig Biscuit zonder suiker recept
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Lekker luchtig biscuit recept zonder suiker maar met stevia. Beproefd recept van Piet Huysentruyt met tips hoe ook jij een luchtige biscuit zal maken.
Website:
Soort recept: Biscuit
Cuisine: Piet Huysentruyt, Suikervrij, Stevia zoetstof
Serves: 4
Ingredienten
Het traditionele recept met suiker spreekt over 300 gram elks van eieren, bloem en suiker. Zonder suiker gebruik je deze ingrediënten voor je biscuitdeeg:
 • 40 gram stevia (in plaats van 30 gram stevia als de stevia op de verpakking vermeldt dat deze 10 maal zoeter is dan de suiker)
 • 50 ml water
 • 300 gram eieren (ongeveer 6 eieren) + 2 extra eieren waarvan je de dooiers en het eiwit scheidt.
 • 250 gram zelfrijzende (patisserie)bloem
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Neem een kookpot en doe hierin de 6 eieren en de dooiers van de 2 extra eieren. Voeg het water en de stevia toe, zet het vuur zachtjes aan, neem een handgarde en klop in 8 vorm (niet gewoon in't rond kloppen: kloppen in een 8vorm brengt meer lucht in de eieren). Breng de eieren niet aan de kook, anders heb je roereieren: neem de pot van het vuur als de eieren goed schuimig zijn. (temperatuur 50 tot 60 graden maximum).
 3. Neem de pot van het vuur, neem een elektrische mixer met kloppers en klop de eieren verder schuimig op volle kracht.
 4. Kuis de kloppers af en klop het eiwit zo stijf mogelijk op.
 5. Zeef de bloem boven de schuimig geklopte eieren en roer met de garde door het beslag.
 6. Voeg er als laatste het stijfgeklopt eiwit bij en meng met de garde door het beslag, dat er nu ongeveer hetzelfde moet uitzien als traditioneel biscuit deeg met suiker.
 7. Vet een biscuitvorm in met boter, bebloem, verwijder de overtollige bloem en stort er het biscuitbeslag in.
 8. Laat de biscuit een 30 tot 35 tal minuten bakken (afhankelijk van de vorm) in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat afkoelen alvorens te ontvormen.
 

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: