Bladerdeeg Maken

4 makkelijke recepten om bladerdeeg te maken: supersnel bladerdeeg met boter en roomkaas voor hartige taart, 1 keer rusten voor pie of Engels korstdeeg, snelkorst bladerdeeg met toeren zonder rusten en klassiek getoerd met 3 rustpauzes.

Klassiek bladerdeeg bestaat uit bloem, ijskoude boter, ijsgekoeld water en een snuifje zout dat niet echt wordt gekneed, maar wel met een deegrol wordt uitgerold zodat je laagjes deeg, boter, deeg… bekomt. Bak je dit deeg in een warme oven van ongeveer 220 graden, dan gaat er lucht tussen de lagen komen, doordat het water uit de boter verdampt wat de deeglagen uit elkaar gaat duwen.

Het telkenmale een kwartdraai draaien (het zogenaamde toeren), uitrollen en opnieuw opvouwen van het deeg met rustpauzes van minstens een half uur tussen elke volledige toer, zorgt voor een tijdrovende bezigheid. Gelukkig kan je diepvriesbladerdeeg kant en klaar kopen: je laat de vellen een 10 tal minuten ontdooien op kamertemperatuur en je kan al gaan bakken. Verder zijn er nep bladerdeeg recepten waarmee je snel toch een aanvaardbaar deeg kan maken.

Klassieke bladerdeeg recepten

Voor het stap voor stap maken van klassiek bladerdeeg, getoerd met rustpauzes, lees je best verder op dit bladerdeeg recept met tips hoe zo perfect mogelijk te werken.

Het is de bedoeling om ijskoude boter in lagen tussen het deeg te verwerken door het deeg te "toeren" (het draaien, uitrollen en weer opvouwen van het deeg in lagen) en dan in de ijskast te laten rusten alvorens opnieuw uit te rollen en op te vouwen. Het is dus niet de bedoeling een homogeen deeg te kneden waar bloem en boter tot 1 geheel verwerkt worden.

De idee van toeren is een gelaagd deeg te maken van laagjes deeg en laagjes boter. Ideaal is tijdens het uitrollen steeds rechthoeken of vierkanten te maken, zodat je bij het dichtplooien overal evenveel lagen overhoudt. Zorg ervoor om zo weinig mogelijk stuifbloem over het deeg te strooien tijdens het uitrollen en plooien: een extra laag stuifbloem bemoeilijkt het kleven van een deeglaag met een boterlaag. Borstel daarom ook steeds het teveel aan stuifbloem weg.

Gebruik tijdens het toeren ook niet teveel druk, anders druk je de lagen deeg in de laag boter en is al je werk voor niets. Rol het deeg gelijkmatig en rustig uit tot 5 mm dikte en vouw weer op.

Tussen het toeren moet het deeg rusten in plastiekfolie in de ijskast. Tijdens het rusten wordt het deeg meer soepel zodat je het daarna weer makkelijk kan uitrollen. Je zal merken dat na het uitrollen het deeg elastisch is en wil inkrimpen. Na het rusten gaan de eiwitten en de gluten zich herstructureren, zodat "het deeg niet meer wil krimpen" en je het weer makkelijk kan uitrollen.

Toeren

Er zijn 3 gangbare manieren om te toeren, waarbij het deeg steeds tot 5 mm wordt uitgerold en dan op verschillende manieren weer wordt toegevouwen:

 • Franse toer: rol een rechthoek voor je uit, vouw naar je toe in 3, draai een kwartslag, rol opnieuw een rechthoek en vouw weer in 3. Rustpauze. Deze toer wordt 3 maal herhaald met minstens een half uur rusten in de ijskast tussen elke toer.
 • Hollandse toer: rol een rechthoek voor je uit, vouw naar je toe in 4, draai een kwartslag, rol opnieuw een rechthoek en vouw weer in 4. Rustpauze. Deze toer wordt 3 maal herhaald met minstens een half uur rusten in de ijskast tussen elke toer.
 • Snelkorst toer: rol een rechthoek voor je uit, vouw naar je toe in 3, rol opnieuw tot een rechthoek, vouw naar je toe in 3, draai een kwartslag, rol opnieuw een rechthoek, vouw in 4, rol opnieuw uit tot een rechthoek en vouw in 4. Rust. Dan de "helft van voorgaande toer": rol een rechthoek voor je uit, vouw naar je toe in 4, draai een kwartslag, rol opnieuw een rechthoek en vouw in 3. Laat minstens 15 minuten rusten alvorens te verwerken.

Supersnel bladerdeeg recept voor hartige taart

Dit is een zeer eenvoudig recept, heel makkelijk uit te voeren en vooral zeer snel. Veel sneller dan de klassieke recepten hierboven. Niet beginnen dromen, wat volgt is geen echte artisanale "mille feuille", maar wel een "express bladerdeeg" die ergens het midden houdt tussen kruimeldeeg en bladerdeeg met een bevredigend resultaat voor hartige taarten.

Ingrediënten:

 • 240 gram bloem
 • 120 gram gezouten boter op kamertemperatuur
 • 240 gram Petit-suisse verse platte kaas (roomkaas) met 40% vetgehalte
 • 1 snuifje tot 1 theelepel zout

Snelbladerdeeg recept:

 1. Neem een kom en verwerk de boter door de platte kaas.
 2. Voeg zout en boter toe en kneed met de hand zeer snel door elkaar. Kneed niet te lang, het is niet de bedoeling een homogeen deeg te krijgen: van zodra al de klonters bloem uit het deeg zijn verdwenen zit je al goed.
 3. Rol het deeg uit tot een rechthoek, vouw het in 3 op en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Herhaal deze procedure 1, 2 tot 3 maal. Laat dan minstens een kwartier rusten alvorens te verwerken.

Korstdeeg maken

Gebakken pasteitjes van bladerdeeg voor het maken van koninginnehapjes of vol au vent.

Een andere snelle vervanger van bladerdeeg is het zogenaamde Engelse korstdeeg dat je terugvindt in de typisch Engelse pie recepten.

 1. Snijd 150 tot 180 gram ijskoude boter in blokjes en meng in een kom met een snuifje zout en 300 gram bloem.
 2. Voeg tijdens het kneden 1, 2 tot 3 eetlepels ijskoud water, room of melk toe totdat je een glad, gebonden deeg verkrijgt.
 3. Bol het deeg op en laat 1 uur rusten omwikkeld met plastiekfolie in de ijskast.
 4. Rol het deeg dan uit tot een rechthoek, vouw in 3, draai een kwartslag om, rol opnieuw uit tot een rechthoek en vouw opnieuw in 3. Rol dan uit tot de gewenste taartvorm.

Wil je klassiek gaan toeren met rustpauzes, volg dan bovenstaand recept met meer boter: 300 gram bloem, 225 gram boter, 50 ml koud water (room of melk) en een snuifje zout.

Een weer andere variant voor snel,hartig bladerdeeg met zelfrijzende bloem en paprikapoeder in het deeg kan je lezen in dit recept om worstenbroodjes te maken met bladerdeeg.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*