Bladerdeeg

Geniet van je lekkerste, zelfgebakken koninginnehapjes, tompoezen, croissants of worstenbroden!

Kies uit deze 2 makkelijke bladerdeeg recepten.

Of… koop een vel bladerdeeg in de supermarkt uit de diepvries.

Op zich is bladerdeeg maken niet moeilijk, het vraagt wel flink wat tijd omdat het deeg na het bewerken weer moet rusten op een koele plaats.

Bladerdeeg maak je liefst in een frisse plaats omdat de boter zeer hard moet zijn en niet door de bloem moet gekneed worden. Het deeg moet luchtig en uit talloze dunne laagjes bestaan door het inwerken van lucht tijdens het voortdurend opplooien van het deeg.

Gebruikt indien mogelijk speciale boter, in de handel verkocht onder de naam van korstboter of bladerdeegboter. Is de boter niet hard, zet ze dan enige tijd op ijs of in de diepvries.

Het werkvlak (liefst een koude marmeren tafel) en je deegrol moeten bij gebruik goed met bloem bestoven worden. Het uitrollen van het deeg moet met heen en weer gaande streken gebeuren. De rol mag niet teveel op het deeg rusten, maar moet opgelicht worden: je duwt het deeg dus niet plat, maar je rolt het uit. (de deegrol moet dus goed draaien om de as, waaraan de handvatten bevestigd zijn).

Het is aanbevolen het getoerde deeg een nacht te laten rusten alvorens het verder te verwerken.

Het bakken van bladerdeeg gebeurt best in een oven die zowel onder en boven goed kan verwarmd worden of nog beter: in een warme lucht oven.
Aardbeientaartjes gebakken op een vel bladerdeeg: je ziet goed de lagen of blaadjes (mille feuille) van het bladerdeeg

Bladerdeeg

Hoe Bladerdeeg Zelf Maken - Franse Methode

https://www.taartmaken.com
Hoe bladerdeeg maken: platwalsen, vouwen, een kwartdraai draaien, platwalsen, vouwen en laten rusten = 1 toer.
5 van 1 stem
Werktijd 2 hours
Totaal 2 hours
Gerecht Gebak
Cuisine Frankrijk, Klassiek
Servings 4

Ingrediënten
 

 • 500 g bloem
 • 500 g boter
 • een vierde liter koud water
 • een snuifje zout

Hoe Klaarmaken
 

 • Doe de gezeefde bloem in een diepe kom of op een deegplank. Maak een kuiltje en doe hierin 150 g boter, al het zout en een weinig water.
 • Met de vingertoppen of ook een houten spaan stilaan de bloem erbij trekken en het water bijvoegen, tot boter en bloem tot een samenklevende bal zijn verwerkt.( Hoe meer water, hoe lichter het deeg. In de oven verdampt het water en doet het deeg rijzen. )
 • Het deeg 10 minuten laten rusten in een frisse plaats of kelder, in linnen doek gewikkeld. Intussen de boter bewerken totdat het overtollige water is uitgeperst, en ze tot een stijve bal vormen.
 • De deegplank en deegrol met bloem bestuiven, het deeg uitrollen tot een vierkante lap op 1 cm dikte,in het midden twee tot 3 cm. De overgebleven boter in het midden leggen, het deeg toevouwen, uitrollen tot een lange lat en in drie vouwen. Laat ongeveer 15 minuten rusten. 90 graden (een kwartdraai) draaien, opnieuw uitrollen met de deegrol, nogmaals in drie vouwen, 90 graden draaien en opnieuw 15 minuten laten rusten (op een koele plaats: in de ijskast bijvoorbeeld).
 • Deze bewerking nog tweemaal met 15 minuten rustpauze herhalen. Het bladerdeeg is zo driemaal "getoerd" zoals de bakkers zeggen: vouwen, platwalsen en 90 graden draaien is een halve toer. De nodige hoeveelheid deeg wordt nu afgestoken om verwerkt te worden.

Tips

Volg hier het voorbeeld om Ambachtelijk Bladerdeeg te maken voor Tompouce.
Zogenaamd voorbeeld van "Korstdeeg" zoals de Bakkers in Nederland bladerdeeg benoemen.
Je zal zien dat Nederlandse Bakker Rene daar:
 • de boter anders in het deeg mengt dan hierboven,
 • de allerlaatste halve toer is een zogenaamde Hollandse toer: waar het deeg in 4 wordt gevouwen (2 keer in 2 vouwen).
Dit voorbeeld om te illustreren dat het niet "moet" volgen het Franse of Hollandse toeren. Bakker Rene heeft zo 10.000de malen bladerdeeg gemaakt...
Keyword Korstdeeg

 

Bladerdeeg recepten

Inprikken met een vork van de bodem van een taart met bladerdeeg

Heb je geen tijd om zelf bladerdeeg te toeren, dan is een vel bladerdeeg uit de winkel ideaal om snel taarten te bakken.

Koop het deegvel opgerold in boterpapier, neem net voor het bakken uit de ijskast, leg met het boterpapier in een taartvorm, druk de zijkant goed tegen de wand van de vorm en prik de bodem in met een vork (zeker doen als je de taart gaat vullen tot aan de rand, zoniet is er kans dat de gerezen taartbodem de vulling uit de vorm duwen).

Voor makkelijke taartvullingen kies je uit volgende recepten:

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Ik ga dat zeker proberen maar bedankt voor de goede ideeën

 2. bep de vaan says

  Heel blij met deze heerlijke recepten
  Super dankjewel daarvoor groetjes

 3. ERIK CEUTERICK says

  Formidabel, met dit recept kunnen we weer verder in onze zoektocht in patisserie

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*