Calzone recept

Maak nu in je eigen oven de makkelijkste pizza door hem op te vouwen volgens dit lekkere calzone recept met snel gemaakt pizzadeeg.

Basis calzone recept: de zachte en lekkere opgevouwen variant van de typische Italiaanse pizza. Je kan de vulling variëren met je eigen favoriete ingrediënten, wat altijd werkt is tomatensaus, kaas, salami, gerookt vlees. Sommige bakkers doen ook nog een schep tomatensaus bovenop de toegevouwen pizza. Serveert heerlijk met een simpele salade van rucola.

Pizzadeeg gebruikt flink wat zout, wat bijdraagt in het elastisch maken van het deeg, zodat je het deeg beter kan uitstrekken tot de bekende, ronde pizzavorm.

Tips om een perfect gerezen deeg te maken

De hoeveelheid bloem en vloeistof (water, melk, eieren, olie…) die je nodig hebt om elk deeg perfect te maken is steeds variabel en hangt af van de gebruikte bloem. Zelfs bloem van hetzelfde merk, maar van een andere datum, zal niet steeds op dezelfde manier de vloeistoffen absorberen. Met andere woorden: een recept is slechts een richtlijn.

Zorg daarom steeds als je deeg gaat maken dat je wat extra bloem en wat extra water bij de hand hebt staan zodat je het indien nodig aan het deeg kan toevoegen zodat je uiteindelijk een deeg van juiste consistentie krijgt. Deeg is goed gekneed als het glad en elastisch is en als het makkelijk loskomt van je handen en van het werkvlak.

Laat het deeg steeds rijzen op een tochtvrije plaats en dek het deeg altijd af zodat het oppervlakte niet uitdroogt.

Van zodra je de calzone gemaakt hebt, laat je het deeg best weer enkele minuten rusten. Tijdens het uitstrekken of uitrollen, vullen, vouwen en dichtplooien van de calzone, verliest het deeg wat aan elasticiteit. Door het deeg enkele minuten te laten rusten geef je het deeg de tijd om dit verlies wat op te vangen.

Calzone ingrediënten voor 6 personen

Voor het deeg:

 • 1 kg bloem
 • 30 tot 40 gram verse gist
 • ½ liter lauwwarm water
 • 30 gram zout (jawel: flink wat zout, het is tenslotte een soort hartige taart)
 • een theelepel kristalsuiker (om de gist wat extra voedsel te geven)

Voor de vulling:

 • 80 ml olijfolie extra virgin
 • 200 gram buffelmozzarella kaas
 • basilicumblaadjes naar smaak en voorkeur
 • 200 gram tomatensaus (of tomatenpassata)
 • 200 gram gekookte ham

Hoe calzone maken

Makkelijk toegeplooide, gebakken calzone volgens een snel recept voor pizzadeeg.

 1. Roer met een handgarde de verse gist en de suiker door het lauwwarme water tot alle gist is "opgelost" (je ziet dus geen stukken gist meer in je water ronddrijven) en alle suiker wel degelijk volledig is opgelost.
 2. Stort de bloem op het midden van een werkvlak, maak een flinke kuil in het midden en giet er het water met de gist in.
 3. Meng het geheel door elkaar en voeg op het laatst het zout toe aan de bloem op je werkvlak dat je nog niet onder het deeg hebt gemengd. Meng natuurlijk ook deze bloem met het zout door het deeg.
 4. Begin vervolgens te kneden tot een homogeen, elastisch, glad deeg dat niet meer aan je handen en ook niet aan het werkvlak plakt. Mooi glad wil zeggen als je het deeg opbolt, het oppervlak van je deegbal mooi glad is zonder brokken of barsten. Als je deeg na lang kneden te dik is, voeg je wat meer water toe, als het deeg te slap of plakkerig blijft na lang kneden, voeg je wat meer bloem toe.
 5. Verdeel het glad gekneed deeg in 6 gelijke broodbolletjes en laat ze op een warme plaats (40 graden) in een groot recipient onder plastiekfolie 1 uur rijzen. Op een minder warme plaats laat je 2 tot 3 uur rijzen tot het deeg in volume bijna verdubbeld is.
 6. Na het rijzen laat je de oven voorverwarmen op 250°C.
 7. Zodra het deeg goed gerezen is, strek je elke individuele brood uit tot het een schijfvorm wordt. Ervaren pizzamakers doen dit door het deeg te draaien met de hand. Begin met de deegbol met je vingertoppen van binnen naar buiten uit te drukken op een bebloemd marmeren (goed glad) werkvlak. Draai en druk dan met het plat van je handen het deeg rond op je gladde werkvlak tot je een grote, platte schijf krijgt..
 8. Je kan ook een deegrol gebruiken, maar weet dat je deeg pas goed uitgerold is als je het van je werkvlak optilt en het niet meer terug inkrimpt. Krimpt het wel opnieuw in, dan rol je met meer kracht verder uit.
 9. Roer de olijfolie door de tomatenpassata en voeg een beetje zout toe. Giet deze tomatensaus in het midden van de schijf en struik wat uit. Snijd de mozzarella in schijfjes of blokjes en verspreid gelijkmatig over de tomatensaus.
 10. Strooi er dan de stukjes hesp over.
 11. Plooi 1 helft van het deeg over de vulling op de andere helft. Zorg ervoor dat de rand goed verzegeld wordt door een soort broekzak in halve maanvorm te maken: plooi een stukje rand om en druk goed aan en plooi er het volgende stukje rand wat over en druk ook goed aan.
 12. Leg een stuk boterpapier op een bakplaat, leg er de calzones op en overgiet met een beetje extra tomatensaus. Laat het deeg even rusten alvorens af te bakken.
 13. Bak de calzones een 10 tal minuten in een oven van 250°C totdat de korst mooi bruin krokant gebakken is.
 14. Haal het gebak uit de oven en serveer de calzone onmiddellijk met wat basilicumblaadjes.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*