Chocoladetaart Maken

Een makkelijk recept om lekkere chocoladetaart te maken met cacaopoeder, chocolademousse en chocolade ganache.

Je begint met het maken van een luchtige biscuit (liefst geen zwaardere cake want de mousse en de ganache bevatten room) met chocoladesmaak door het biscuitbeslag met cacaopoeder een flink aantal minuten (minstens 5) luchtig op te kloppen tot het volume van de eieren en de suiker verviervoudigd is.

Hoe meer cacaopoeder in je beslag, hoe donkerder je eindresultaat.

Je laat dan de biscuit afkoelen, snijd middendoor zodat je er een laag chocomousse tussen kan smeren. Gebruik je favoriete mousse recept of volg het recept hieronder. Smeer de rest van de mousse bovenop en rondom de biscuit.

Voor een extra laag blinkende, smeuïge chocolade ganache om rondomrond de taart te smeren, meng je opgeklopte room pas onder gesmolten chocolade als deze tot lauw is afgekoeld. Je kan de taart ook simpelweg afwerken met de chocolademousse, extra geraspte chocolade, fijngemalen (hazel)nootjes en/of room.

Chocoladetaart recept

Voor de zoete biscuit

 • 150 gram zelfrijzende bloem of 100 gram zelfrijzende bloem + 50 gram maïzena
 • 200 gram griessuiker
 • 6 biologische eieren
 • 50 gram pure cacao (poeder dus)

Voor de chocolademousse

 • 125 gram fondant chocolade, al dan niet met extra smaak
 • een klont boter
 • 50 gram griessuiker
 • 4 biologische eieren, dooiers en eiwitten scheiden
 • ½ liter koude slagroom

Voor de chocolade ganache (indien gewenst)

 • je favoriete (donkere) chocolade (niet meer dan 100 gram)
 • 1 kleine eierdooier
 • een beetje likeur
 • evenveel room als chocolade
 • cacaopoeder of oploskoffie (1 koffielepel)

Hoe maak je een chocoladetaart op basis van biscuitdeeg

Lekkere chocoladetaart met 1 laagje chocolademousse en afgewerkt met een flinke laag chocolade ganache

 1. Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden.
 2. Zeef de bloem en het cacaopoeder in 1 bord of kom.
 3. Doe de eieren (zowel dooier als eiwit) in een grote kom, voeg er de griessuiker aan toe en klop tot een luchtig, vloeibaar deeg met een elektrische mixer op volle kracht. Probeer zoveel mogelijk lucht in het beslag te kloppen en zorg ervoor dat alle griessuiker is opgelost in het beslag.
 4. Werk dan met een spatel de gezeefde bloem en cacao door het beslag.
 5. Giet het beslag in een met boter ingevette springvorm tot maximum 1/4de van de rand en laat 20 minuten bakken in de oven. Neem uit de oven, laat afkoelen en begin aan de chocolademousse (want die moet ook afkoelen alvorens er de biscuit mee te bestrijken).
 6. Smelt op een zeer laag vuurtje in een sauspannetje met dikke bodem de boter met de chocolade.
 7. Als beide gesmolten zijn, neem je het pannetje van het vuur en roer je er de dooiers en de griessuiker onder tot alle suiker is opgelost. Laat verder afkoelen.
 8. Klop de slagroom niet te stijf op en roer met een spatel doorheen de afgekoelde chocolademengeling.
 9. Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze met een elektrische mixer op volle kracht volledig stijf, zodat je de kom boven je hoofd kan omdraaien.
 10. Spatel de stijfgeklopte eiwitten doorheen de chocolademengeling en zet 2 uur in de ijskast.
 11. Maak de chocolade ganache door de chocolade te smelten in een sauspannetje. Klop de eierdooier los in de room en voeg cacaopoeder of oploskoffie toe. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en roer er dan het roommengsel door. Giet er indien gewenst een soeplepel likeur bij (niet teveel, want teveel alcohol kan de ganache al snel doen doen schiften!).
 12. Als zowel biscuit, chocolademousse en ganache afgekoeld zijn, snijd je de biscuit halfdoor in 2 schijven. Smeer drie vierde van de mousse op 1 schijf en leg de andere schijf er weer bovenop.
 13. Smeer de rest van de mouse bovenop en rondom de chocoladetaart en garneer naar believen met amandelschilfers, geraspte chocolade, room opgeklopt met wat vanillesuiker of gemengd met gesmolten chocolade of met de chocolade ganache.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*