Hoe dulce de leche maken met 1 ingrediënt – 101 toepassingen

3 dulce de leche recepten: 2 waar je geen omkijken naar hebt en 1 recept dat klaar is in 15 minuten.

Geniet van deze heerlijke karamelpasta op pannenkoeken, als topping, in cheesecake, in koekjes recepten, op je roomijs of … gewoon op je boterham.

We verkiezen het 3de recept – het beste dulce de leche recept: zonder ontploffingsgevaar. Best omdat je precies ziet hoever de karamelisatie gevorderd is. Bovendien zit je karamelpasta onmiddellijk mooi in bewaarpotjes…

Veilig Dulce de leche maken door de gesuikerde, gecondenseerde melk enkele uren au bain marie te koken in steriliseerbokalen
Foto genomen door food blogger Natasha die haar recepten uit Rusland en Ukraine deelt op: NatashasKitchen.com

Tips en Weetjes

Banoffee taart

Banaan + toffee = banoffee: een lekkere taart die je makkelijk zelf kan maken zonder oven met 3 recepten voor toffee + koekjes, boter, slagroom en chocolade = lekker genieten!

Dulce de leche (melkzoet) of melkconfituur is een Zuid-Amerikaanse broodbeleg dat je in bokaaltjes kan kopen. Behalve voor op je brood en op pannenkoeken, is het een heerlijk ingredient voor het maken van koekjes en ijs.

Dulce de leche wordt gemaakt op basis van met suiker gezoete gecondenseerde melk. Alhoewel het lijkt dat je de melk laat karameliseren, is het scheikundig proces ietwat ingewikkelder en resulteert in een uitermate betere smaak dan gewone karamel. Je kan het vergelijken met wat er gebeurt met een korst brood: het brood blijft binnenin wit en de korst bakt bruin. Tijdens het bakken gaan de suikers en de eiwitten een reactie met elkaar aangaan en nieuwe stoffen vormen die de smaak van korsten bij gebak zoveel ingewikkelder en beter maken dan een gewone karamel.

Analoog ga je in de recepten voor dulce de leche de gecondenseerde melk verhitten totdat ze bruin begint te kleuren. Je kan de microgolfoven of je gewone oven gebruiken, maar hieronder geven we de meest gangbare kooktechnieken: traag koken in blik of steriliseerbokaal, of snel koken in een sauspannetje.

Je kan het in Nederland kant en klaar kopen bij Jumbo onder het merk “Mijn Oma”, zoniet kook je een blik gecondenseerde volle melk met suiker en ga je zelf aan de slag.

Gevaarlijkste manier om dulce de leche maken – geen aanrader!

Het meest gangbare recept zegt dat je gewoon een blikje gezoete, gecondenseerde melk in een pot met water aan de kook brengt en enkele uren laat sudderen. Op sommige blikjes kan je uitdrukkelijk lezen dat je het blikje niet aan de kook mag brengen.

Een blikje melk koken is gevaarlijk, dus neem uw voorzorgen:

 • kook het blik in een zo groot mogelijke pot volledig gevuld met water. Zorg ervoor dat de pot nooit droog kookt.
 • neem een pot met dikke bodem, zodat de vlam nooit rechtstreeks op het blikje kan werken. Doe eventueel een stoommandje in je pot, leg een doekje of een schoteltje op de bodem.
 • laat het blikje volledig afkoelen alvorens te openen! Als je een heet blik opent, zal de inhoud er gelijk uitspuiten van zodra je de blikopener in het deksel schroeft.

Als je alle waarschuwingen ter harte neemt, kan je volledig op eigen risico: het papiertje van het blikje doen:

 1. doe het blikje in een grote pot met dikke bodem volledig gevuld met water en breng aan de kook
 2. als het water kookt, zet je het deksel op de pot en laat op een zeer zacht vuurtje sudderen
 3. laat minstens 1 uur sudderen, voor geduldige chefs kan je zelfs 4 uur wachten: hoe langer je kookt, hoe donkerder je melkconfituur en hoe harder (minder smeerbaar)
 4. haal het blik uit de kookpot en laat volledig afkoelen alvorens te openen!

Doe de pasta in een potje en bewaar in de ijskast.

Nadelen van deze kooktechniek: je kan pas zien hoe donker en hoe hard je pasta is nadat het blikje volledig is afgekoeld. In het begin is het dus wat experimenteren. Ander nadeel is dat u werkt op eigen risico.

Snelle dulce de leche maken

Een snelle manier om de pasta te maken is de gecondenseerde melk onder voortdurend roeren te laten koken tot de gewenste kleur en consistentie. Nadeel van deze kooktechniek is dat je voortdurend moet roeren (minstens een kwartier). Ander nadeel is dat de smaak minder uitgesproken “toffee” is dan bij de methode waar je enkele uren laat koken.

Voordelen zijn:

 • je haalt de pot pas van het vuur als je de juiste kleur en consistentie hebt
 • je kan wat extra zout toevoegen aan de melk, dit geeft een subliem smaakverschil
 • je krijgt er enorme bicepsen van 🙂
 1. Open je met suiker gezoete, gecondenseerde blik melk, doe in een sauspannetje met dikke bodem en breng al roerend aan de kook op een middelmatig vuur. Roer met een garde.
 2. Als de melk begint te koken, draai je het vuur lager maar houd de melk aan de kook. Blijf roeren, vervang de garde door een houten lepel en schraap voortdurend over de bodem en in de rand van het sauspannetje.
 3. Na een 15tal minuten zal de melk voldoende dik zijn, maar als je een dikkere pasta wil, roer je nog een 5tal minuten verder.

 

Hoe dulce de leche maken met 1 ingrediënt - 101 toepassingen

https://www.taartmaken.com
3 dulce de leche recepten: 2 waar je geen omkijken naar hebt en 1 recept dat klaar is in 15 minuten. Superlekker op pannenkoeken, als topping, in cheesecake ...
5 van 1 stem
Werktijd 10 minutes
Kooktijd 3 hours
Totaal 3 hours 10 minutes
Gerecht Snoep
Cuisine Zuid America
Servings 4

Ingrediënten
 

 • gecondenseerde melk
 • steriliseerbokalen

Hoe Klaarmaken
 

 • Schep de gecondenseerde melk simpelweg in een steriliseerbokaal met schroefdeksel.
 • Zet in een pot met dikke bodem met water.
 • Breng aan de kook en laat sudderen totdat je dulce de leche de gewenste kleur heeft.

Tips

In plaats van de melk in het blikje gaar te koken, doe je dus de gecondenseerde melk eerst in glazen steriliseerpotjes met schroefdeksel (of de goede ouderwetse weckpotten met rubberen ring) en volg dan de "kook in blik" methode.
Ideaal is het werken met een elektrische slowcooker met glazen deksel of een steriliseerketel.
Voordelen van te koken in steriliseerpotten zijn:
 • steriliseerpotten zijn nu eenmaal gemaakt om in water te laten koken
 • de extra stoom kan door het schroefdeksel (of door de rubber ring) uit de pot ontsnappen, dus er is geen ontploffingsgevaar
 • je kan door het glas van de pot zien hoe donker je karamel al is gekleurd: dus weet je precies wanneer je kan stoppen met koken
 • je kan in elk potje net zoveel melk afmeten als je nodig hebt in een bepaald recept
 • je kan de pasta na afkoelen veel langer bewaren omdat ze reeds in een gesteriliseerde bokaal zitten.
Keyword makkelijk

 

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Prachtige site. Was op zoek naar een recept voor rabarbertaart met geklopt ei boven op de taart en ook gfevonden.

  • Chef Pat says

   Dank voor je compliment Ann en …

   Blij dat je vond wat je zocht!

   Smakelijk en prettige dag gewenst.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*