Nonnevotten
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak dit beproefd nonnevotten recept zodat je zal genieten van deze Limburgse gebakjes, met tips voor perfecte ingrediënten + lekker, leuk lezen over 't onstaan van deze lekkernij.
Website:
Soort recept: Luchtige Lekkernij (Gistdeeg - Frituren)
Cuisine: Limburg, Gistdeeg, Streekgerechten (strikken, poefele)
Serves: 35
Ingredienten
 • 1 kg bloem
 • 100 gram verse gist of 50 gram droge gist
 • 200 gram echte zachte boter
 • 3.5 dl lauwwarm water
 • 100 gram suiker
 • 2 eieren
 • 5 gram zout
 • 4.5 liter zonnebloemolie op 150 à 160°C verwarmen ( geen frituurolie of vet gebruiken ! )
 • ca ½ kg suiker om in te wentelen
Bereiding
 1. Meng de gist met het water en zet het even aan de kant.
 2. Doe de bloem, boter, suiker, zout en eieren in de Kitchenaid en laat de machine al eens even draaien op een lage stand. Voeg nu het water met de gist in een straaltje toe en laat de machine kneden totdat je een soepel maar stevig deeg hebt bekomen.
 3. Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen in een grote kom, dek af met plastic folie of een vochtige schone handdoek. Ik gebruik hiervoor het deksel van mijn taartdoos want die is echt groot. Laat het deeg rijzen op een warme tochtvrije plaats of doe zoals ik en zet het in de oven op 35°C. Je zult zien dat het deeg enorm gaat rijzen.
 4. Neem na een uurtje rijzen het deeg en weeg bolletjes af van 50 gram. Rol elke bolletje uit tot een langwerpige rol en strik een uiteinde onder het ander zodat je een strik krijgt. Leg de Nonnevotten op bakplaten die je insmeert met zonnebloem olie. Zo voorkom je dat ze blijven plakken wanneer je ze gaat bakken.
 5. Laat ze nog even een half uurtje narijzen op een tochtvrije plaats.
 6. Verwarm ondertussen de olie 150 à 160°C en bak hierin de nonnevotten. Ze zijn vrij snel gaar en klaar. Als ze goudbruin zijn draai je ze en als de andere kant goudbruin is neem je ze uit de olie.
 7. Rol ze onmiddellijk door de suiker en laat ze zo afkoelen. Wil je een aantal Nonnevotten invriezen rol deze dan niet door de suiker maar laat ze zo afkoelen en vries ze dan in. Als je ze nodig hebt warm ze dan even op in de oven en rol ze daarna nog door de suiker.
 8. Laat het smaken :-)
Nota | Tips
Je haalt ongeveer een 35 stuks uit het recept. Dat is al meteen een flink aantal maar als je wilt kun je ze perfect invriezen. Laat ze na het bakken ( niet door de suiker rollen ) dan afkoelen en vries ze dan in. Heb je ze nodig, warm ze dan even op in de oven en rol ze door de suiker en ze zijn klaar om te eten.
-> Voorbereiding: 2 uur, rijstijd inbegrepen
-> Baktijd: ca 1 minuut aan elke kant
Recipe by Taart maken at https://www.taartmaken.com/nonnevotten/