Paastaart
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Afgelopen zondag hebben we tijdens de workshop taarten maken een overheerlijke paastaart gemaakt. Ieder heeft genoten van taart gevuld met een lekkere vanille créme au beurre en afgewerkt met allemaal mooie bloemetjes.
Website:
Soort recept: Biscuit
Cuisine: Klassiek, Workshop Jolanda's Bakhuisje
Serves: 8
Ingredienten
Ingrediënten voor de biscuit:
 • 150 gram griessuiker
 • 5 biologische eieren
 • 100 gram patisseriebloem
 • 100 gram maïzena
 • bakpoeder (dus geen baksoda) : 1 koffielepel
 • ofwel de zaadjes van 1 vanillestokje (toevoegen wanneer je de eieren met de suiker klopt) ofwel wat zelfgemaakt vanille extract
Voor de créme au beurre:
 • 200 gr water
 • 480 gr suiker
 • 200 gr eiwit
 • 720 gr boter
 • Vanille extract
Voor een extra laag vulling:
 • Diverse soorten fruit, bv aardbeien, frambozen, bessen enz. enz.
Voor de bloemetjes:
 • Kleurstof
 • spuitzakken
 • Russian nozzles
Bereiding
Werkwijze biscuit:
 1. Begin met je oven voor te verwarmen op 180 °C.
 2. Scheid de dooiers van de eiwitten. Voeg 2 eetlepels griessuiker bij de dooiers en klop ze au bain marie op tot ze een temperatuur van 50 °C bereiken. Haal de dooiers uit het warmwaterbad en klop verder tot een stevige ruban (zorg ervoor dat het volume 3 maal verdubbeld is dan in het begin: je zal zo al gauw 10 tot 15 minuten aan het kloppen zijn!).
 3. Nu gaan we de eiwitten opkloppen. Dus eerst goed je kloppers reinigen. Ook zorgen dat je een uiterst propere kom gebruikt. Begin met de eiwitten op te kloppen en voeg geleidelijk de suiker toe. Na alweer een 10 tot 15 minuten kloppen zal je mooi, glanzend stijf eiwit geklopt hebben.
 4. Schep ⅓de van het stijfgeklopte eiwit voorzichtig met een spatel onder de zonet luchtig geklopte eierdooiers. Daarna schep je de overschot van het stijfgeklopte eiwit bovenop de eierdooiers.
 5. Zeef hierover nu de maïzena, het bakpoeder en de bloem. Spatel de droge ingrediënten voorzichtig door de eieren tot je een luchtig en mooi biscuitbeslag hebt.
 6. Vul een bakvorm met het biscuitbeslag, zet in de oven en laat een 35tal minuten gaar bakken: prik er met een breinaald door, zodat je zeker bent dat de biscuit genoeg gebakken is. Laat dan helemaal afkoelen alvorens verder te werken.
Werkwijze créme au beurre:
 1. Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
 2. Klop het eiwit stijf op.
 3. Voeg het suikerwater toe en klop de merenque nu terug koud.
 4. Meet met een thermometer de eiwitten en de boter. Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
 5. Voeg als laatste het vanille extract toe.
Opbouw taart:
 1. Snijd de taart met de taartenzaag in 3 lagen. Wil je er een laag fruit in verwerken, snijd de taart dan in 4 lagen.
 2. Besmeer de 1ste laag met de creme.
 3. Leg de 2de laag er op en als je fruit wilt gebruiken dan leg je nu een laag fruit erop. Gebruik je geen fruit dan neem je nog een laag créme au beurre.
 4. Heb je een fruitlaag genomen dan leg je nu de derde laag erop en besmeer je deze met een laag Créme au beurre.
 5. Leg tenslotte de deksel op de taart.
 6. Smeer de biscuit aan de zijkanten af met ook een dun laagje créme au beurre. Smeer ook een dunne laag over de bovenkant en trek als met een spatel of krabber mooi gelijk.
 7. Zet je paastaart nu even in de ijskast, kwestie dat zo de créme wat kan opstijven.
 8. Verdeel ondertussen de rest van je creme over een aantal kommetjes en kleur de creme. 1 kommetje moet een groene kleur krijgen, de rest is naar keuze.
 9. Na het opstijven bestrijk je de taart met een 2de laag zodat de taart mooi afgewerkt uitziet. Strijk mooi glad en start met de decoratie en de bloemetjes.
 10. Je kunt aan de taart nog een extra laag toevoegen. Deze kun je dan vullen met fruit of gelei. Dat maakt het dan weer net iets anders en frisser.
 11. Blijf op de hoogte van elk nieuw bakrecept door me te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/jolandasbakhuisje/
Recipe by Taart maken at https://www.taartmaken.com/paastaart/