Zin in een snel gebakken dunne havermout pannenkoek, net zo lekker als een gewone pannenkoek maar wel glutenvrij? Met dit beproefd recept zal je weer genieten!
Wie plots glutenvrij moet eten zoals ik, die gaat vroeg of laat misschien iets missen? Bij mij is dat in volgorde pannenkoeken, pizza en brood. Brood inderdaad op de laatste plaats, wegens de bakkers die echt lekker brood bakken, blijken nauwelijks te bestaan hier in Maleisië. Dus nauwelijks brood eten, daar had ik al mee leren leven.
Ik hoorde vorige week mijn moeder zeggen dat de al lang geleden gepensioneerde bakker van haar dorp op de “rommelmarkt” broodjes stond te bakken in een houtoven (gestookt met mutsaard: opgebonden gesprokkelde takken) en dat smaakte nog wel naar echt lekker brood. Daarom dat moeder al jaren weer zelf brood bakt, wegens een betere bakken schijnt ook in De Lage Landen moeilijker en moeilijker te vinden. Ken jij er een? Deel het dan in een reactie en vermeld er gelijk bij wat er precies aan lekker gebak te koop is.
Dus brood missen: al van voor mijn glutenintolerantie gewoon geworden, wegens geen artisanaal gebakken lekker brood meer te koop. Pizza daarentegen, niet van Pizzahut, maar wel een dunne, krokante, knapperige pizza in een pizzaoven gebakken… dat mis ik wel een beetje. Gelukkig kan ik nog steeds alle toppings eten.
Maar flensjes of pannenkoeken die je snel even zelf in de pan bakt wanneer je gewoon trekt hebt, dat mis ik wel.
Dunne glutenvrije havermout pannenkoeken bakken
Ik hoor je denken: “waarom moeilijk doen, koop toch gewoon een pak glutenvrije bloem en ga pannenkoeken bakken“?
- Wel, zulk een glutenvrij pak is niet echt goedkoop: havermout is duidelijk minder duur!
- En… ik heb hier zo een doos glutenvrije pannenkoekmix staan. Staat er al zeer lang wegens op 100 gram product zit 10 gram suiker… Wanneer je flink wat suiker op “krokant” krantenpapier strooit, zal je dat ook lekker gaan vinden: suiker moffelt alle slechte smaken makkelijk weg…. Pannenkoeken ja, maar zonder de suiker aub.
Dus: de uitdaging is met makkelijk te vinden ingrediënten die je in de meeste keukens zal terugvinden, toch een lekkere en dunne havermout pannenkoek te bakken. Niet de dikke Amerikaanse pannenkoekensoort, maar dunne flensjes, waar je naar believen inrolt wat je maar lekker vindt. Liefst banaan, maar een zoete sinaasappel mag ook wel eens (crepes suzette achtig), en fijngemaalde nootjes met snel gebakken appelstukjes is ook best een lekkere en krokante vulling. Doe daar nog een schep paleo kersenconfituur bij (omkaderd recept onderaan is het recept voor confituur zonder suiker) en … genieten dus.
Onderstaand recept als tussendoortje voor 2 personen of wie honger heeft of een stevig ontbijt lust: 1 persoon 🙂 Smakelijk!
Havermout pannenkoek
Ingrediënten
- 40 gram havermout: wie geen gluten wil koopt havermout waar expliciet op de verpakking "Glutenvrij" vermeldt staat (wegens soms wordt havermout verwerkt waar ook tarwe wordt verwerkt, en wil er wel eens een restje tarwe bij in de havermout komen: dat laatste wil je dus vermijden wanneer je een glutenallergie hebt)
- 100 ml notenmelk 10 gram noten aangelengd met water tot 100 ml en fijn mixen in een blender, of: gekocht in de winkel (lees de verpakking dat er geen suiker in zit, of melk die in jouw dieet past: sojamelk voor De Voedselzandloper)
- 40 gram kwark platte kaas of sojayoghurt voor De Voedselzandloper, (wie geen VZL dieet volgt kan ook gewone yoghurt toevoegen)
- een half theelepeltje vanille extract of vanillezaadjes van een halve peul of goedkoper: wat zeste van citroen of sinaasappel
- 1 biologisch ei
- een snuifje rotszout
- voor de liefhebbers: 1 tot 2 eetlepels kokosroom
- een Tefalpan
- enkele druppels plantaardige olie om de pannenkoeken te bakken wie de smaak van klassieke pannenkoeken wil en verder geen VZL dieet volgt, die bakt in een gewone koekenpan met hoeveboter
Hoe Klaarmaken
- Doe de havermout in een blendertje en mix tot meel.
- Giet er de notenmelk, platte kaas (of yoghurt), het vanille extract, het ei, een snuifje zout en indien gewenst wat kokosroom bij en roer tot het een papje wordt.
- Belangrijk: laat dit beslag minstens 10 minuten rusten, zodat de havermout de natte ingrediënten kan "opzuigen", wie niet wacht, die bakt gewoon een mengsel van meel, eieren en melk: een veel minder lekkere pannenkoek! Voor ontbijtpannenkoek maak ik het beslag 's avonds zodat ik 's morgens onmiddellijk kan gaan bakken en het ontbijt in een mum van tijd geserveerd is.
- Verwarm je Tefalpan op een goed warm vuur, doe er enkele druppels olie in, wacht even en wrijf fijn met een propje keukendoek.
- Roer je beslag nog een keertje goed om, giet een beetje in de hete pan en beweeg met je pan zodat het beslag over de ganse bodem kan uitvloeien. Je vlam staat zoals in de foto zichtbaar niet echt laag, dus je zal snel merken dat de rand bruin kleurt en de bovenkant volledig droog is: tijd om je pannenkoek om te draaien (niet vroeger want logischerwijze een nat beslag kan je niet opscheppen).
- Indien nodig de randen van de pannenkoek met een mes losprikken en dan het havermoutflensje omdraaien met een spatel.
- Laat de andere kant nog eventjes mee bakken en serveer je havermout pannenkoek met banaan of ander (zoet) fruit, zodat je geen suiker moet gaan toevoegen: dus goe gezond bezig!
Super!