Lees hier hoe je snel een lekkere monchoutaart met krokante koekjesbodem en feestelijke fruittopping kan maken.
Een monchoutaart is een makkelijke, koude plattekaastaart met kruimelbodem en fruittopping. De taart wordt niet in de oven gebakken maar laat je opstijven in de ijskast.
De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes met daarop een opgesteven vulling bestaande uit room, gelatine en "MonChou": een Nederlands merk van verse roomkaas of zoals ze in België zeggen platte kaas. Hier bovenop komt een fruitlaag.
Voor de koekjes worden dikwijls Bastognekoekjes gebruik, maar je kan ook speculaaskoekjes, gemberkoekjes of andere koekjes gebruiken, al dan niet met wat extra bruine suiker aangezoet.
De fruittopping is dikwijls een kriekenconfituur, maar gaat evenzeer met taartvulling van aardbeien of perzik. En in de zomer kan je er bijvoorbeeld verse braambessen in verwerken tijdens het opstijven van de roomkaas.
De taart wordt meestal in 3 stappen gemaakt:
- eerst de kruimelbodem, laten afkoelen in de ijskast
- dan de platte kaas vulling, weer laten afkoelen in de ijskast
- tenslotte een fruitlaag en opnieuw laten afkoelen in de ijskast.
Om de taart makkelijk te ontvormen, leg je een vel bakpapier op de bodem, smeer de zijkanten in met boter of bedek met plastiekfolie. Je kan ook simpelweg de randen laten voor wat ze zijn en de taart met een mes rondom de randen lossnijden alvorens de springvorm te openen.
Wat kan er misgaan tijdens het maken van een monchou taart?
Bij het niet juist gebruik van gelatine, kan de taart inzakken of de vulling schiften. Bij te hard kloppen kan de slagroom in boter veranderen en bij te hard mengen in plaats van te vouwen kan de lucht terug uit de opgeklopte room verdwijnen.
Eerst en vooral zijn er recepten waarin geen gelatine aan te pas komt. De enige binding in de vulling is de stijfgeklopte room. Ga je hierboven een dikke laag fruit gieten, dan is het logisch dat de taart gaat inzakken. Om dit te verhelpen wordt soms "klop fix" toegevoegd aan de room.
Gelatine lost op in een warme vloeistof en gaat indikken als de temperatuur onder de 25 graden daalt. Pas als de gelatine ietsje frisser aanvoelt dan je vinger, pas dan mag je de opgeklopte room onder het gelatinemengsel vouwen zodat de gelatine de luchtige room gaat inkapselen tot een sterke, luchtige maar toch stijve massa. Vouwen is met een spatel langzaam en voorzichtig van onder naar boven roeren zodat de lucht in het gerecht blijft.
Eenvoudig monchoutaart recept ingrediënten
- een springvorm Ø 22-24 cm
- een stuk boterpapier
- 175 gram Bastognekoekjes
- 150 gram hoeveboter
- 200 gram Monchou Kaas
- 125 gram griessuiker
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels vanillesuiker
- een blik kersen voor vlaaivulling of kriekenconfituur
- 2 gelatineblaadjes (7 gram samen)
- 2 tot 4 eetlepels warm water
Hoe een monchou taart maken
- Snijd een vel bakpapier zo groot als de bodem van de springvorm en bedek hiermee de springvorm.
- Smelt de hoeveboter in een sauspannetje op een laag vuur of in een kommetje in de microgolfoven.
- Verkruimel de Bastognekoekjes in een blender of onder een deegrol op een werkvlak of klop met een deegrol op een pak koekjes in een plastiek zak of vaatdoek.
- Roer de koekjeskruimels goed door de gesmolten boter.
- Bedek de bodem van de springvorm met de boterkruimels en druk zeer stevig aan. Laat de taartbodem 1 uur opstijven in de koelkast.
- Na een uurtje week je de gelatineblaadjes in water.
- Neem een sauspannetje, doe er 2 tot 4 eetlepels water in en warm even op.
- Neem ondertussen een grote kom en maak de monchou kaas los met een vork, voeg er de helft van de suiker aan toe en klop romig op.
- Voeg de rest van de suiker bij de slagroom en klop op tot dikke yoghurt (niet uitermate stijfkloppen tot boter!).
- Knijp de gelatineblaadjes zeer goed uit en doe in het sauspannetje. Roer goed tot alle gelatine is opgelost en de vloeistof weer doorschijnend is. Warm indien nodig het pannetje iets meer op, maar laat het nooit koken.
- Als de gelatine opgelost is, koel je het pannetje af in een gootsteen met ijswater tot de gelatine kouder dan je vingers aanvoelt.
- Doe de gelatine bij de monchou en roer met een handgarde goed door elkaar.
- Voeg dan de slagroom toe en spatel door de monchou.
- Giet alles over de koekjesbodem en strijk glad tot de vulling overal even hoog is.
- Bedek de springvorm met plastiekfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
- Neem de vorm uit de ijskast. Zoals Rick hieronder terecht opmerkt: verwijder de plastiekfolie. Schep dan een laag fruit over de taartbodem.
- Laat opnieuw verder opstijven in de koelkast tot de confituur opgesteven is alvorens de springvorm te openen.
leuk
Tussen 15 en 16 zou ik nog de plastiek folie weer wegnemen, anders erg het niet zo lekker.
😉
Dank Rick,
Hebben we even toegevoegd tussen 15 en 16 🙂