Nonnevotten : Dé Klassieker voor Carnaval en de jaarwisseling!

Maak dit beproefd nonnevotten recept zodat je zal genieten van deze Limburgse gebakjes, met tips voor perfecte ingrediënten + lekker, leuk lezen over ‘t onstaan van deze lekkernij.

Ik ( Jolanda ) ben gek op oude recepten en vind dat ze goed bewaard moeten blijven. Mijn opa was vroeger bakker in het Nederlandse Schinveld en ik heb zijn passie voor bakken overgenomen. Als ik terug denk aan de vlaaien die hij maakte loopt me het water weer in de mond. Ik probeer dus zoveel mogelijk recepten te verzamelen en Nonnevotten is zo’n oud recept. Ik deel het graag met jullie 🙂

Nonnevotten

Nonnevotten, voor velen een rare naam en misschien kennen jullie het gebak niet eens. Daarom een woordje uitleg. Nonnevot is dialect voor kont ( vot ) van een non. Ze worden soms ook wel strikken of poefele genoemd maar zeg je Nonnevot, dan weet iedereen waar je het over hebt.

Het is een gebakje dat oorspronkelijk uit het Nederlandse Sittard komt. Het dateert al van ergens in de jaren 1600. De nonnen waren in die tijd zeer aanwezig en de zusters Franciscanessen hadden een klooster in Sittard. Zij zijn dan ook degene die het gebakje introduceerde bij de mensen. Ze gaven het gebak aan mensen die oude kleding e.d. binnen brachten en de opbrengst ging dan naar de arme mensen. Een gebakje voor het goede doel dus.

De nonnen bakten de Nonnevotten in Olie en om hun kleding te beschermen droegen ze een schort dat achter op hun kont mooi gestrikt werd. De ronding van de kont en de strik kwam dus ook overeen met het gebakje, rond met een strik en zo werden de gebakjes in de volksmond Nonnevotten genoemd. Nonnevotten worden traditioneel gegeten met carnaval en oud op nieuw maar je kunt ze tegenwoordig het hele jaar door krijgen in het Limburgse.

Nonnevotten recept

Nonnevotten recept

Een Nonnevot is een gebakje dat wordt gebakken in zonnebloem olie en wordt na het bakken direct in de suiker gerold. Nee, het is geen oliebol, die zijn ook lekker maar niet te vergelijken met een Nonnevot. Nonnevotten zijn veel luchtiger en lekker fluffig, terwijl een oliebol iets vaster is. Ook qua smaak verschillen ze heel erg.

Het gebak bestaat uit meel, zeer veel gist, suiker, zout, water, eieren en boter.

Ik werk bij het recept van de Nonnevotten altijd met verse gist omdat dit het rijsproces echt bevordert ( kwestie van persoonlijke voorkeur ). Van het moment dat je de gist uit het papiertje neemt voel je al dat er iets gebeurd, heerlijk.

Zorg dat je kwaliteitsproducten gebruikt, het komt je recept alleen maar ten goede. Het meel waarmee ik werk is van Anco en noemt patisseriebloem en is vrijwel in elke supermarkt te vinden.

Gebruik bij voorkeur ongezouten zachte boter in het recept. Zo kun je zelf het zout toevoegen en de hoeveelheid zelf bepalen.

Je kunt verschillende soorten suiker gebruiken maar het recept wordt voornamelijk met gewone witte suiker of witte basterdsuiker gemaakt. Je hebt ook suiker nodig om ze direct na het bakken in te rollen. Doe dit in kristalsuiker en niet in poedersuiker.

Nonnevot


Het meest belangrijke vind ik zelf dat je de Nonnevotten bakt in Zonnebloem olie
. Je kunt hiervoor een oude grote pan gebruiken ( ik gebruik een oude soepketel ) of een frituurpan maar…….bak ze nooit in frituurvet !! Dit legt namelijk een witte vetlaag over je Nonnevotten en de smaak van frituurvet is absoluut niet lekker in combinatie met een Nonnevot. Frituren is voor frietjes en snacks maar niet voor gebak.

Nieuwsgierig geworden ? Probeer het recept eens uit en laat je verrassen door de smaak !

Video: Nonnevotten strik maken

Nonnevotten rollenNonnevotten rollen doe je zo 🙂

Geplaatst door Jolanda’s bakhuisje op dinsdag 26 juli 2016


Limburgse moppenvlaaiDit recept wordt aangeboden door Limburgse Lekkernijen expert Jolanda.

Wil je meer (oud) Limburgs gebak ontdekken, heb je nog een vraag of wil je zelf een lekkere vlaai leren bakken in een Jolanda’s kookworkshop, neem dan een kijkje op haar mooi geïllustreerde website: Jolanda’s Bakhuisje.

Of volg Jolanda hier op Facebook: https://www.facebook.com/jolandasbakhuisje/


Lekkere Limburgse Nonnevotten : Dé Klassieker voor Carnaval en de Jaarwisseling!

jolanda@taartmaken.com
Maak dit beproefd nonnevotten recept zodat je zal genieten van deze Limburgse gebakjes, met tips voor perfecte ingrediënten + lekker, leuk lezen over 't onstaan van deze lekkernij.
4.58 van 7 stemmen
Werktijd 2 hours
Kooktijd 2 minutes
Totaal 2 hours 2 minutes
Gerecht Luchtige Lekkernij (Gistdeeg - Frituren)
Cuisine Gistdeeg, Limburg, poefele), Streekgerechten (strikken
Servings 35

Ingrediënten
 

  • 1 kg bloem
  • 100 gram verse gist of 50 gram droge gist
  • 200 gram echte zachte boter
  • 3.5 dl lauwwarm water
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 5 gram zout
  • 4.5 liter zonnebloemolie op 150 à 160°C verwarmen geen frituurolie of vet gebruiken !
  • ca 1/2 kg suiker om in te wentelen

Hoe Klaarmaken
 

  • Meng de gist met het water en zet het even aan de kant.
  • Doe de bloem, boter, suiker, zout en eieren in de Kitchenaid en laat de machine al eens even draaien op een lage stand. Voeg nu het water met de gist in een straaltje toe en laat de machine kneden totdat je een soepel maar stevig deeg hebt bekomen.
  • Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen in een grote kom, dek af met plastic folie of een vochtige schone handdoek. Ik gebruik hiervoor het deksel van mijn taartdoos want die is echt groot. Laat het deeg rijzen op een warme tochtvrije plaats of doe zoals ik en zet het in de oven op 35°C. Je zult zien dat het deeg enorm gaat rijzen.
  • Neem na een uurtje rijzen het deeg en weeg bolletjes af van 50 gram. Rol elke bolletje uit tot een langwerpige rol en strik een uiteinde onder het ander zodat je een strik krijgt. Leg de Nonnevotten op bakplaten die je insmeert met zonnebloem olie. Zo voorkom je dat ze blijven plakken wanneer je ze gaat bakken.
  • Laat ze nog even een half uurtje narijzen op een tochtvrije plaats.
  • Verwarm ondertussen de olie 150 à 160°C en bak hierin de nonnevotten. Ze zijn vrij snel gaar en klaar. Als ze goudbruin zijn draai je ze en als de andere kant goudbruin is neem je ze uit de olie.
  • Rol ze onmiddellijk door de suiker en laat ze zo afkoelen. Wil je een aantal Nonnevotten invriezen rol deze dan niet door de suiker maar laat ze zo afkoelen en vries ze dan in. Als je ze nodig hebt warm ze dan even op in de oven en rol ze daarna nog door de suiker.
  • Laat het smaken 🙂

Tips

Je haalt ongeveer een 35 stuks uit het recept. Dat is al meteen een flink aantal maar als je wilt kun je ze perfect invriezen. Laat ze na het bakken ( niet door de suiker rollen ) dan afkoelen en vries ze dan in. Heb je ze nodig, warm ze dan even op in de oven en rol ze door de suiker en ze zijn klaar om te eten.
-> Voorbereiding: 2 uur, rijstijd inbegrepen
-> Baktijd: ca 1 minuut aan elke kant

 

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

  1. Lucia Coumans says

    5 stars
    Een 5* ranking recept.

  2. Dank je wel Lucia !

    Ik ben blij dat het recept goed bevalt 🙂

    Groetjes, Jolanda

  3. J.E Kuiper-Roemers says

    5 stars
    Ik ga het recept van de nonnevotten nu uitproberen?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating




*