Makkelijk en snel pannenkoeken maken, of zelfs krokante Brusselse wafels, met zelfgemaakte suiker doe je met dit beproefd recept zodat je lekker zal smullen.
Voor wie op zoek is naar het klassieke basisrecept voor pannenkoeken, die leest Stef’s recept. Wie echter nog meer lekkere pannenkoeken wil proeven en een uitdaging niet uit de weg gaat, die gaat aan de slag met zuurdesem.
Heb je verdere vragen over zuurdesem, waar je zuurdesem kan komen of hoe je zuurdesembrood kan maken: vraag het aan mij – bakker Mia. Wil je deze zuurdesem pannenkoeken ter plekke gaan proeven… Of wil je wel eens zien hoe zuurdesembrood van begin tot eind gemaakt wordt, stuur dan een email naar Mia in Spanje. Boek er gelijk een paar dagen, zodat je zelf een zuurdesembrood van begin tot einde zal bakken!
Stef’s basisrecept: hoe klassiek pannenkoeken maken zonder gist
Vraag aan Stef hoe je snel dunne pannenkoeken bakt, en hij zal je volgend recept uit het hoofd opsommen:
- meng (of sneller: blend net zo kort tot alles gemengd is en je geen klontertjes hebt) 1 biologisch ei met:
- 50 gram zelfrijzende tarwebloem,
- 1 theelepel zelfgemaakte vanillesuiker (kijk hieronder hoe Mia veel goedkoper haar suiker aromatiseert!),
- snuifje rotszout,
- 125 ml melk en
- een klont gesmolten hoeveboter of andere vetstof.
Met dit basisrecept zal je nu een goed vloeibaar, niet dik pannenkoekenbeslag hebben,dat je dus dun kan uitlepelen of uitgieten in een warme pan en alzo dunne pannenkoeken zal bakken.
Ondertussen kan Stef alleen nog glutenvrij eten, dus vervangt hij in bovenstaand recept tarwemeel met allerhande glutenvrije producten… “Snel, dat wel, maar niets beter dan een pannenkoekendeeg dat je traag hebt laten gisten!” zegt ie.
Mia’s recept om zuurdesem pannenkoeken te bakken
Ik dacht: ik zal maar best snel een foto maken van de pannenkoeken die ik gisteren maakte op basis van mijn niet-actief zuurdesem vooraleer ze hier in Spanje allemaal verorberd worden. Dus, hier volgt de foto en het recept.
De pannenkoeken zijn echt flinterdun: als je het deeg in de pan giet, krijg je precies een kantwerk en toch komen de pannenkoeken er volledig vol uit. Vers zijn ze krokant aan de buitenkanten maar koud worden ze wat slapper en de smaak is echt top. Wie het zelf wil proeven, die maakt gewoon een boeking via mia@taartmaken.com.
In mijn poging om 3 zuurdesems tegelijk te maken, heb ik best wel wat niet-actief zuurdesem als ik de beestjes bij moet voeden. Dus, in plaats van dit op de composthoop te gooien, kan ik er beter iets zinnigs en lekkers mee maken. Niet-actief zuurdesem is het desem dat je er af moet halen tijdens het groeiproces, dat dus nog niet goed is om voor brood te gebruiken.
Ondertussen heb ik er al verschillende keren pannenkoeken van gemaakt en een keer een soort van Brusselse wafel. Het resultaat mag er dus best zijn, ook van de wafel. Bovendien bakt dit pannenkoekenbeslag verschrikkelijk gemakkelijk en gaat het heel snel. Uiteraard is zuurdesem maken zelf een traag proces.
Mia’s zoetstof: citroensuiker
Ook benieuwd naar mijn “eigen fabrikaat” zoetstof? Gemakkelijk, lekker en handig en kan in veel recepten gebruikt worden, ook heel lekker als zoetstof in zelf gebakken krentenbrood.
Benodigdheden:
- 1 citroen of limoen
- 1 sinaasappel
- 50 gr suiker (witte suiker of kokosbloesemsuiker)
- een glazen potje met deksel
Werkwijze:
- Gebruik het liefst biologisch fruit indien mogelijk, zo niet, boen dan de waslaag zeer goed af in warm water
- Rasp de schil van de citroen/limoen en sinaasappel en meng met de 50 gr suiker.
Nu krijg je een frisse citrusgeurende suiker die meteen een compleet andere dimensie aan je baksels zal geven. Dit mengsel bewaart lang in een gesloten potje in de koelkast. Naar eigen smaak kan je extra rasp of suiker toevoegen.
Smakelijk en heb je nog vragen: stel ze in de reactie onderaan!
Pannenkoeken maken: flinterdun en berelekker met zuurdesem
Ingrediënten
1ste stap
- 250 gr niet-actief zuurdesem speelt absoluut geen rol wat voor bloem er gebruikt wordt of wat voor vochtpercentage
- 275 gr bloem als je kiest voor zelfrijzende bloem hoef je niet echt meer de theelepel bicarbonaat bij te voegen in de 2de stap
- 480 gr melk ik gebruik plantaardige melk maar gewone melk kan best
- 15 gr zoetstof witte suiker, bruine suiker, agave, kokosbloesemsuiker, of eigen fabrikaat
- optioneel: het merg van één of twee vanillepeulen
2de stap
- 50 gram vetstof
- 3 biologische eieren
Hoe Klaarmaken
1ste stap
- Meng alles met een klopper goed door elkaar zodat alle klonters weg zijn en er een soepel deeg is.
- Dek de kom af (een plastieken douchekapje werkt perfect en kan meermaals herbruikt worden) en laat het mengsel een nacht op kamertemperatuur rusten.
2de stap
- Smelt 50 gr vetstof (boter, kokosolie, ghee).
- Klop 3 eieren goed op en meng met de enigszins afgekoelde vetstof tot een homogeen mengsel.
- Voeg nog wat zout toe
- Neem het voordeeg (als het goed is, zie je luchtbelletjes), roer even goed door elkaar.
- Meng nu het eier-botermengsel toe.
- INDIEN JE GEEN ZELFRIJZENDE BLOEM GEBRUIKT HEBT IN HET VOORDEEG, VOEG DAN NU 1 THEELEPEL BICARBONAAT TOE, ROER GOED DOOR ELKAAR EN JE ZAL ZIEN DAT HET DEEG METEEN BEGINT TE RIJZEN
- Verwarm een goede pannenkoekenpan op hoog vuur, laat wat vetstof smelten en begin meteen met bakken. Als alles goed is, krijg je vrij dunne pannenkoeken, de randen lijken zelfs op "kant", omdraaien gaat heel gemakkelijk en ze zijn heel snel klaar.
Super goed om de restjes zuurdeeg op te maken en ook nog heel lekker.