Pavlova recept

Klassiek Pavlova recept met makkelijk te volgen tips zodat jij keer op keer de perfecte Pavlova taart zal maken: dus succes gegarandeerd en genieten als dessert of bij de koffie.

De machtige Pavlova, met een delicate meringue korst aan de buitenkant en ietwat zachte marshmallow aan de binnenkant, gegarneerd met room en aardbeien of ander rood fruit… dit lekkere kerst dessert steelt gegarandeerd de show, op al je feestjes en bijeenkomsten!

Pavlova Recept

7 Tips om de Perfecte Pavlova te maken

Pavlova is makkelijk te maken, maar velen durven er niet aan te beginnen, uit schrik dat de krokante meringue uitermate gekraakt en gescheurd uit de oven zal komen…

Geen nood!

 • camoufleer de grootste scheuren met wat room (niet voor niets dat room bij de ingrediënten vermeld wordt!)
 • serveer met de grootste krak naar jouw toe, wacht 3 seconden tot al je tafelgenoten “oeh”, “wauw”, “walaawie” of andere bewonderingswaardige, verbazende uitspraken uitkramen en begin dan je dessert aan te snijden: eens in stukken heeft iedereen gegarandeerd een lekker en volledig gescheurd dessert op zijn bord 🙂

Maar… voorkomen is beter dan genezen:

 1. Scheid het eiwit van de dooiers wanneer de eieren koud zijn. Doe dit 1 voor 1 boven een apart kommetje en zorg ervoor dat er geen eierdooier in het eiwit terecht komt. Gebeurt dit wel, schep het beetje dooier er dan volledig weer uit. Lukt dit niet, zet dan dat ei-kommetje opzij voor een andere bereiding en scheid een nieuw ei boven een nieuw kommetje. Eiwit kloppen met dooier gaat niet lukken!
 2. Hoe ouder de eieren, hoe beter. Dus geen kakelvers ei gebruiken dat je die ochtend geraapt hebt. Best een ei dat zeker al een week oud is of: breek het eiwit en laat het een nachtje zo rusten in een kom.
 3. Klop het eiwit op kamertemperatuur op. Dus niet uit de ijskast en onmiddellijk gaan opkloppen. Makkelijkst de avond ervoor je eiwit scheiden, een nachtje laten rusten in je keuken en de volgende dag ben je zeker dan je eiwit “oud” genoeg is en op kamertemperatuur.
 4. Gebruik dubbel zoveel eiwit als suiker: ideaal is je eiwitten af te wegen! In onderstaand recept geeft Jolanda je de leidraad: 3 eiwitten van een normaal ei van 50 gram geeft ongeveer 90 gram eiwit. Het dubbele daarvan is 180 gram voor je suiker.
 5. Zorg ervoor dat al je kommen en materiaal droog en vetvrij zijn alvorens je de eiwitten opklopt.
 6. Laat na het bakken zo lang mogelijk in de oven staan om traagjes af te koelen: dus minder kans op scheuren. Jolanda zegt 2 uur, maar je kan je taart ook gewoon de ganse nacht in de oven laten.
 7. Leg het fruit voorzichtig op je gebak… kwestie van jezelf er steeds aan te herinneren dat het een delicaat gebak is en blijft, tot je het gaat aansnijden op tafel.

Glutenvrij Pavlova recept van Jolanda!

Zo……….deze keer eens een glutenvrij recept!

Ik heb een overheerlijke Pavlova gemaakt met een vulling van slagroom en aardbeien. Je kunt elk soort fruit gebruiken als vulling. Een heerlijk dessert dat nu eens niet zwaar op de maag ligt na een lekker etentje 🙂

Er gaan nogal wat verhalen de ronde over de Pavlova. Het gebak zou volgens de Nieuw-Zeelanders uit Nieuw-Zeeland komen en volgens de Australiërs uit Australië. Feit is dat niemand dus zeker weet waar het dessert voor het eerst is gemaakt. Er gaan zelfs geruchten dat het gebak van oorsprong Duits is. Wat wel een feit is, is dat het gebak vernoemd is naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova tijdens haar tours in Nieuw-Zeeland en Australië in de jaren 20. Ik hoop dat zij er net zo van genoten heeft als ik 🙂

Jolanda’s Pavlova vulling TIPs

De pavlova is een gebak dat bestaat uit eiwitten, suiker, maïzena en azijn. Het is knapperig van buiten en een beetje chewy van binnen. Je vult de Pavlova origineel met slagroom en een mengeling van fruit maar:

 • je kan bijvoorbeeld ook Mascarpone gebruiken in plaats van slagroom en
 • met het fruit kan je eindeloos variëren: je kunt ook een mengeling van fruit nemen zoals bramen, bessen, frambozen enzovoort, om de taart mee af te werken

Pavlova: lekker als dessert maar ook lekker als taart bij de koffie.

Pavlova recept
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Klassiek Pavlova recept met makkelijk te volgen tips zodat jij keer op keer de perfecte Pavlova taart zal maken: dus succes gegarandeerd en genieten als dessert of bij de koffie.
Website:
Soort recept: Meringue dessert
Cuisine: Australië, Nieuw Zeeland, Glutenvrij
Serves: 6
Ingredienten
Meringue maken
 • 1 afgestreken theelepel maïzena
 • 1 theelepel azijn
 • 180 gram griessuiker (175 wanneer je je eiwitten niet afweegt en gaat voor "eiwit van 3 eieren maat M")
 • 90 gram (3) oude eiwitten
Voor de taartvulling:
 • 400 ml slagroom, koud in de ijskast
 • naar smaak en wens: suiker
 • rood fruit zoals aardbeien, of frambozen met zelf geraspte donkere chocolade
Bereiding
 1. Verwarm je oven voor op 130 graden °C.
 2. Roer de maïzena door de azijn, zodat je een papje krijgt.
 3. Met een elektrische mixer op volle kracht of nog makkelijker met een KitchenAid, klop je de eiwitten stijf: voeg er beetje bij beetje de griessuiker aan toe.
 4. Meng je maïzenapapje mee onder het eiwit.
 5. Makkelijkst is een bakplaat te nemen, waarop je in het midden de bodem van een springvorm legt. Leg dan over de ganse bakplaat bakpapier. Heb je geen bodem van een springvorm, dan teken je met een dikke stift een cirkel ter grootte van een bord op je bakpapier, draai je bakpapier om zodat je de geschreven kant op de bakplaat legt (en er dus zeker geen inkt aan je pavlova zal raken).
 6. Schep nu het opgeklopte eiwit in het midden van de cirkel en duw het eiwit vanuit het middelpunt met een spatel naar de rand van de cirkel, zodat je eindigt met in het midden een ietwat lage holte omringt door een hogere rand.
 7. Laat je pavlova een uurtje bakken en zet dan je oven uit, maar... Laat je gebak verder een 2tal uren in je oven staan zodat deze langzaam zal verder drogen tijdens het afkoelen.
 8. Wanneer je gebak volledig is afgekoeld, kan je het gaan vullen. Neem koud slagroom uit je ijskast, voeg er naar wens suiker aan toe en klop stijf.
 9. Vul de pavlovaholte met de opgeklopte room en werk voorzichtig af met aardbeien of ander fruit.

 


Christoffeltaart JolandaDit lekker kerst dessert wordt je aangeboden door Jolanda uit haar kookworkshop in Limburg.

Zin gekregen om nog meer glutenvrije desserten met meringue te bakken? Ga dan ook eens kijken naar Jolanda’s lekker recept om Christoffeltaart te maken.

Wie meer wil weten over Jolanda en haar bakhuisje, die gaat best eens kijken op haar Facebook pagina: https://www.facebook.com/jolandasbakhuisje/


Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Vul uw naam en email in en Ontvang elk NIEUW TAART Recept in uw mailbox... uiteraard GRATIS!

* indicates required