Perentaart

2 lekkere perentaart recepten met bladerdeeg: supersnel met peren uit blik of supermakkelijk met verse peren in frangipane en gesmolten chocolade.

Voor het eerste recept maak je een makkelijke frangipanevulling waardoor je gesmolten chocolade roert. De verse peer wordt in dunne schijfjes gesneden zodat de peer even snel gaart als het bladerdeeg en de taartvulling.

Voor het tweede recept kan je om supersnel te werken een blik peren op zware siroop kopen: deze zijn al gegaard in het blik. Wil je echter je eigen smaak in de peren verwerken, vertrek dan van verse peren die je zelf gaar stooft in siroop, waar je je eigen favoriete smaken aan kan toevoegen. Voeg wel een halve citroen toe zodat de kleur van de peer mooi wit blijft.

Om de taart te laten blinken wordt traditioneel abrikozengelei gebruikt. Vermits je in het tweede recept perensiroop hebt gemaakt (of zware siroop hebt uit blik), laat je deze in een brede pan verder inkoken tot de dikte van gelei en borstel hiermee de gebakken taart in.

Chocolade perentaart recept

Ingrediënten

 • 1 vel bladerdeeg
 • 4 peren, ideaal is de Portugese Rocha peer, Jeroen Meus gebruikte in zijn amandel perentaart in Dagelijkse Kost Doyenne. Het loont wel degelijk de moeite om Rocha peren te vinden, zoals altijd wordt een goed recept met de beste ingrediënten er alleen maar beter van.
 • 100 gram amandelpoeder
 • 100 gram griessuiker
 • 1 potje (Griekse) yoghurt van 125 gram
 • 1 ei
 • enkele druppels amandelextract
 • 100 gram pure chocolade (bestaande uit minstens 2/3 cacao zoals bijvoorbeeld Valrhona Caraibe)

Frangipanetaart met peren en chocolade maken

 1. Vul een taartvorm van 24 cm diameter met bladerdeeg.
 2. Klop de suiker met de yoghurt, klop er dan het ei onder en tenslotte het amandelpoeder en het amandelextract.
 3. Smelt ondertussen de chocolade op een zeer klein vuurtje en voeg onmiddellijk na het smelten toe aan bovenstaand frangipanemengsel.
 4. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd elke vrucht in 4. Snijd dan verder in de lengte door in schijfjes.
 5. Giet de chocolade-frangipanevulling over de taart en duw er de peer schijfjes in.
 6. Laat de perentaart ongeveer 35 minuten bakken in de oven op 180°C totdat een mespunt in de frangipane gestoken er droog terug uitkomt.

Makkelijk recept met bladerdeeg en gestoofde peren

Perentaart met chocolade en frangipane

Ingrediënten:

 • 1 vel bladerdeeg
 • verse handperen (Durondeau, Conference, Doyenné du Comice: 3 peren voor 2 taartjes), of halve peren op zware siroop uit blik
 • water om de peren in te koken
 • suiker: hetzelfde gewicht afmeten als het gebruikte water
 • 1 kaneelstokje
 • 1 rozemarijntakje
 • 1/2de onbespoten citroen: zowel het sap als de schil

Peren stoven en taart bakken:

Werk je met peren uit blik, dan moet je ze niet meer zelf gaar gaan stoven, en lees je verder vanaf puntje 3 om de siroop verder in te dikken

 1. Schil de verse peren, laat het steeltje indien mogelijk aan de vrucht, snijd de peren in de lengte halfdoor en laat ze een 2 tot 3 kwartier gaar koken (tot de kleur van de peren "doorschijnend" wordt) in het water met kaneel, rozemarijntakje, een halve citroen (sap en schil) en de suiker.
 2. Als de peren gaar zijn, haal je ze uit de siroop en laat ze afkoelen zodat je ze makkelijk kan vast nemen zonder je handen te verbranden: snijd het klokhuis en het voetje eruit, behoud het steeltje.
 3. Laat deze siroop verder laten sudderen om te laten indikken tot gelei.
 4. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 5. Snijd een rechthoek uit bladerdeeg, ongeveer 1 cm breder dan de peren en leg er dan 3 peren op met de snede naar beneden (de buitenste peren met de top naar 1 kant en de binnenste peer met de top naar de andere kant).
 6. Leg de taartjes op boterpapier (of gebruik het boterpapier dat bij het vel bladerdeeg werd bijgeleverd) op een bakplaat en bak een 20tal minuten gaar in de oven tot het bladerdeeg gerezen is en goudbruin gebakken is. Zolang het deeg maar niet aanbrand, mag je het verder laten bakken.
 7. Haal de taartjes uit de oven. Verwarm wat abrikozengelei in een sauspannetje of gebruik de ingedikte perengelei en borstel over de ganse perentaart. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*