Petit Beurre Taart

Zeer makkelijk en lekker dessert zonder oven: petit beurre taart met laagjes chocolade en creative ideeën voor de taartvulling, vorm en smaken.

Klassiek maak je deze taart met koekjes waartussen en waarrond je boterroom smeert. Vervang je echter een deel van de boter door chocolade, dan wordt het dessert minder zwaar en kan je de chocoladesmaak gebruiken die je verkiest (neem een kijkje in het assortiment chocolade in de supermarkt en je vind een uitgebreide keuze chocolades).

Ofwel maak je snel 1 chocolade ganache zoals hieronder beschreven ofwel laat je je fantasie de vrije loop en smelt je verschillende smaken chocolade in meerdere sauspannetjes waar je dan achteraf de met suiker opgeklopte eierdooier over verdeelt.

Ook lekker is witte chocolade te mengen met oploskoffie of met ingedikte espresso (sterke koffie zetten en laten inkoken tot siroop). Voor een blinkende toplaag maak je wat chocoladeglazuur van 1 deel boter, 2 delen honing, 3 delen bruine suiker, 5 delen chocolade en 8 delen slagroom.

Voor feestelijke dessertjes kies je een vorm waar je petit beurre koekjes net in passen. Welke vorm je ook gebruikt : bedek de vorm eerst met plastiekfolie die je over de randen laat hangen, zodat je de taart na het opstijven makkelijk uit de vorm en daarna uit de folie kan halen.

Je kan de koekjes, zoals bij tiramisu, met 1 zijde heel even in espresso dompelen en zo 2 koekjes met de natte zijde tegen elkaar plakken voor een dikkere en stevige koekjeslaag.

Een perfecte kubus maak je met 4 koekjes en 4 even dikke lagen vulling. Voor een originele presentatie kan je ook werken met ronde zandkoekjes.

Petit beurre taart ingrediënten

 • 100 gram echte boter
 • 200 gram pure chocolade
 • 100 ml slagroom
 • een 12tal petit beurre koekjes
 • 1 kopje koude espresso koffie
 • 1 biologisch ei
 • 10 gram griessuiker (een flinke eetlepel)

Petit beurre taart met chocolade recept

Petit beurre taart met laagjes chocolade

 1. Overdek een vorm met plastiekfolie.
 2. Smelt de chocolade in een kleine sauspan op een zeer laag vuur.
 3. Als de chocolade gesmolten is, haal je de pot van het vuur en voeg er de in stukjes gesneden boter aan toe en roer tot de boter volledig gesmolten is.
 4. Verwarm de slagroom in een kleine pannetje of in de magnetron en giet bij de chocolade. Meng goed door elkaar.
 5. Doe de suiker bij het ei en klop met de kloppers op volle snelheid op totdat alle suiker gesmolten is en je een luchtige massa verkrijgt.
 6. Voeg het luchtig geklopt ei bij het chocolademengsel en meng: de chocoladeganache is klaar.
 7. Giet indien gewenst een dun laagje ganache op de bodem van de vorm zodat deze helemaal bedekt is: dit geeft de taart meer stevigheid onderaan: mag wel, hoeft niet.
 8. Dompel een petit beurre koekje heel snel in en uit de espresso en leg op de laag chocolade zonder aan te drukken. Herhaal tot je een volledige laag koekjes bovenop de laag ganache hebt.
 9. Giet er een laagje ganache over,
 10. weer een laagje in espresso gedompelde koekjes en
 11. werk af met een laagje chocolade.
 12. Verkruimel de rest van de koekjes en strooi bovenop de bovenste laag chocolade.
 13. Bedek de taart met de plastiekfolie en laat minstens 2 uur rusten in de ijskast.
 14. Haal de petit beurre taart uit de ijskast en ontvorm. Als dit niet goed lukt, wacht je even of dompel de bodem van de vorm enkele seconden in heet water.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Vul uw naam en email in en Ontvang elk NIEUW TAART Recept in uw mailbox... uiteraard GRATIS!

* indicates required