Quiche Lorraine met bladerdeeg

Geniet snel van de meest bekende hartige taart: quiche Lorraine, gebakken op een vel bladerdeeg met gerookt spek, eieren, melk, room, peterselie, bieslook en geraspte kaas.

Quiche Lorraine vindt zijn oorsprong in de vroeger Duitse en nu Franse streek Lotharingen, waar in het plaatselijke dialect het Duitse woord voor koek "Kuchen" tot "quiche" werd verfranst.

Een oorspronkelijk warm plattelandsgerecht, met een bodem van brooddeeg (gistdeeg), gebakken in een gietijzeren pan met een luchtig opgeklopte vulling van room en eieren waaraan, vlees, vis of groenten werden toegevoegd. Een klassieke quiche Alsacienne bevat bijvoorbeeld veel ajuinen, waar de versie uit Lotharingen veel spek en kaas bevat. Ikzelf meng de kaas niet onder de vulling maar strooi ze over de taart.

In de hedendaagse quiche recepten wordt het gistdeeg dikwijls vervangen door bladerdeeg, maar je kan ook een kruimeldeeg taartbodem maken (bijvoorbeeld van 200 gram bloem, 150 gram boter, een snuifje zout en 3 eetlepels water) die je daarom niet blind bakt maar waar je dan zeker eerst wel wat paneermeel op strooit, vaaraleer de vulling (appareil) eringaat, zodat de taartvorm zelf niet te klef wordt tijdens het bakken.

Quiche Lorraine recept

 • 1 vel bladerdeeg
 • 200 gram stukjes gerookt spek
 • 3 biologische eieren
 • 200 ml crème fraîche
 • 200 ml melk
 • verse, fijngehakte peterselie en bieslook
 • peper en zout
 • geraspte Gruyère kaas

Hoe quiche Lorraine met bladerdeeg maken

Quiche lorraine: vulling met gerookt spek, room, ei, melk, peterslie, bieslook, overstrooid met geraspte kaas plus tuinkruiden en gebakken op een vel bladerdeeg

 1. Oven voorverwarmen op 210-225 °C.
 2. Leg het vel bladerdeeg met het boterpapier in een taartvorm en druk goed aan (of leg het deegvel in een beboterde en bebloemde taartvorm) en prik de bodem met een vork.
 3. Bedekt de deegbodem met de stukjes gerookt spek.
 4. Klop de eieren met de room en de melk in een grote kom met peper en zout. Roer er dan de verse fijngehakte peterselie en bieslook door.
 5. Giet de vulling over het spek en bestrooi met vers geraspte Gruyère kaas.
 6. Laat de quiche Lorraine 35 minuten bakken op 225 °C.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Marcella jonckheere says

  Moet je de groenten eerst koken ..of doe dit zo in de taartvorm….ga eens proberen met verse groenten .

  • Dag Marcella, ik werk altijd op basis van gestoomde of gebakken groenten. Kwestie van zachte groenten te hebben in een niet volledig uitgedroogde quiche als hij langer dan normaal in de oven moet. Maar laat ons zeker weten hoe het gelukt is op basis van verse groenten, altijd leuk om nieuwe ervaringen te horen. Alvast bedankt en smakelijk! Mia

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*