Schwarzwalder Kirsch Taart of Zwarte Woud taart die ieder kan bakken

Guten Appetit! Ga gegarandeerd genieten met dit makkelijk recept om Schwarzwalder Kirsch Taart te maken: lekker gebak met alcohol en heerlijk bij een heet kopje koffie.

Klinkt alsof het een moeilijk recept is, maar het tegendeel is waar! Ga gewoon een makkelijke chocoladebiscuit bakken en vul op met opgeklopte slagroom en kriekjes uit bokaal die je even hebt ingedikt… Zwarte woud taart: klaar!

Schwarzwalder Kirsch Taart

5 Tips om betere Schwarzwalder kirsch taart te bakken

Op zoek naar 1 lekker kriekentaart recept? Dit zijn er 3! Supermakkelijk met bladerdeeg, verse krieken + nauwelijks werk. Verjaardagstaart van Jeroen Meus of…

TIP om de biscuit te snijden. Wie niet direct een echte biscuitsnijder bij de hand heeft (zogenaamde biscuitzaag of biscuitmes met dubbel mes) en ook geen broodmes noch gekarteld mes, die kan met een garendraad en aardappelschillertje te werk gaan:

 • maak langs 4 kanten op dezelfde hoogte met een aardappelmesje een insnijding
 • bind een garendraad rondom de biscuit in de insnijding
 • trek langs beide einden van de garendraad de draad dicht en je hebt 1 schijf biscuit gesneden.

TIP voor de hoeveelheid room: het recept vermeld 800 ml. Blijkt echter dat je te weinig room hebt om je biscuit mooi af te werken, inclusief toefjes erbovenop te spuiten, dan is het leuk om weten dat de room meestal uit een literpak komt. Dus klop de laatste 200 ml met nog wat klop-fix en poedersuiker stijf en werk je taart daarmee verder af. Teveel room is dan weer altijd lekker in de koffie 🙂

Biscuitrol

Vandaag gaan we aan de rol, de biscuitrol wel te verstaan hihi. Laat ik nu een leuke truc hebben voor je waardoor elke biscuitrol gaat lukken, dus ook die van jou!

TIP voor een niet rechte biscuit: blijkt dat je na het bakken een kegelvormige biscuit hebt, dan geen nood. Kies een gelijke dikte voor je 3 schijven en snijdt de rest van de kegel weg. Je bovenste schijf draai je eerst om alvorens als deksel bovenop de tweede laag room te leggen en goed aan te drukken. Resultaat: de bovenkant van je deksel is even groot als de 2 andere schijven en van de rest zal niemand iets merken 🙂 .

TIP voor de klop-fix. Mag wel, moet niet. Opgeklopte room zonder klop-fix bewaar je best in de ijskast, dus heb je er geen problemen mee om een koude Schwarzwalder kirsch taart te serveren bij een hete kop koffie, dan kan je de klop-fix achterwege laten.

TIP voor de afwerking: wie er nooit goed in slaagt om een cake mooi af te werken: flink wat geraspte chocolade zal elke “imperfectie” verdoezelen… Bovendien zal niemand boos worden van teveel chocolade 🙂

Guten Appetit!

5.0 from 2 reviews
Schwarzwalder Kirsch Taart
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Guten Appetit! Ga gegarandeerd genieten met dit makkelijk recept om Schwarzwalder Kirsch Taart te maken: lekker gebak met alcohol en heerlijk bij een heet kopje koffie.
Website:
Soort recept: Biscuit
Cuisine: Duitsland
Serves: 8
Ingredienten
Voor het biscuitbeslag:
 • 6 biologische eieren (6 eierdooiers + 6 eiwitten)
 • 250 gram griessuiker
 • 6 eetlepels heet water (1 eetlepel per eierdooier voor wie wil weten hoeveel en waarom: om een nog meer luchtige cake te kloppen en te bakken)
 • 200 gram patisseriebloem
 • 75 gram maïzena
 • 70 gram cacaopoeder
 • 2 theelepels bakpoeder
 • beboterde en vooral goed ingebloemde springvorm
Voor de vulling en topping
 • 1 bokaal krieken
 • 25 gram maïzena
 • 800 ml room zo koud mogelijk in de ijskast
 • 1 pakje klop-fix
 • naar smaak (40 gram) poedersuiker
 • Kirsch (om over de biscuit te borstelen) : wie geen alcohol drinkt, bestrijkt de biscuit met wat met poedersuiker of bruine suiker gezoet kriekensap waardoor je wat extra kirsch-extract mengt
 • flink wat chocoladeschaafsel
Bereiding
Chocolade biscuit bakken
 1. Begin met de eierdooiers, de griessuiker en het heet water zo luchtig mogelijk op te kloppen totdat het volume verdubbeld is en je geen suikerkristallen meer hoort knarsen tegen de wand tijdens het kloppen.
 2. Meng de 200 gram patisseriebloem met de 75 gram maïzena, de 60 gram cacao en de 2 theelepels bakpoeder door elkaar. Zeef dit bovenop de eierdooiers.
 3. Oven (boven en onderwarmte, geen hete lucht) voorverwarmen op 200 graden.
 4. Klop de eiwitten superstijf en spatel voorzichtig door de rest van het beslag.
 5. Doe het biscuitbeslag in de ingevette en goed bebloemde springvorm (diameter 26 cm) en zet onmiddellijk in de oven. Zet de temperatuur na een kwartier op 175 en laat nog een 15 tot 20 minuten verder bakken. Een biscuit is gaar wanneer hij weer opveert als je erop drukt en wanneer de rand makkelijk loskomt van de vorm. Zet dan de deur van de oven even open zodat de biscuit geen temperatuurschok meemaakt. Haal dan uit de oven, laat nog een 10 minuten verder afkoelen in de springvorm alvorens te ontvormen en verder te laten afkoelen op een rooster.
Maak de kriekenvulling
 1. Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een sauspot. Doe een beetje van het sap in een kopje en roer tot een papje met de 25 gram maïzena. Neem een 16tal mooie krieken uit de zeef voor de topping.
 2. Breng het kriekensap in de sauspot aan de kook, roer er het maïzenapapje door en laat een minuut verder koken tot de saus goed indikt. Voeg er dan de krieken uit de zeef aan toe, roer goed door elkaar, neem het vuur en laat verder afkoelen. Wie wil kan er nog een scheutje Kirsch door roeren.
Maak de Zwarte Woud taart
 1. Wanneer biscuit en kriekensaus afgekoeld zijn, snijd je de biscuit in 3 schijven. Borstel met een borsteltje wat Kirsch over de onderste schijf.
 2. Klop de ijskoude room op met een pakje klop-fix en 40 gram poedersuiker stijf.
 3. Strijk een zeer dun laagje room bovenop de met Kirsch beborstelde biscuitschijf en spuit of spatel de rand met wat meer room. Hierbinnen leg je een flinke laag kriekenvulling (alles indien je een kleine bokaal krieken had).
 4. Hierover spuit of strijk je een dun laagje opgeklopte room.
 5. Dan het tweede stuk biscuit erop en even goed aandrukken. Dan herhalen: Kirsch over deze schijf borstelen plus de helft van de nog overgebleven room erover strijken. (Had je nog kriekenvulling over, dan zoals voordien een dun laagje room met aan de rand meer, vullen met kriekenvulling en er dan bovenop een deftige laag room).
 6. Daarop het derde stuk biscuit leggen en weer goed aandrukken.
 7. Dan met bijna de rest van de room de top en zijkant bedekken. Flink wat "plamuurkunsten" met een spatel dus tot het er best goed uitziet. Streef vooral niet naar perfectie, want de geraspte chocolade maakt het allemaal zeer mooi ogen.
 8. Spuit met de resterende room 16 toefjes op de bovenkant van de biscuit en duw op elk toefje een kriek.
 9. Bestrooi de top en de rand met geraspte chocolade (met je hand naast de biscuit zodat de schaafsels tegen je hand en dan tegen de wand vallen) en je Schwarzwalder Kirsch taart is klaar 🙂

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Dat is de taart die mijn kleinzoon vanaf 1jaat graag eet , hij is nu 15jaar en er nog altijd even verzot op.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: