2x lekkere tarte tatin maken a la Sandra Bekkari of met appel door Jamie Oliver

Geniet van 2 lekkere tarte tatin recepten: hartig volgens Sandra Bekkari of lekker zoet zoals de tarte tatin met appel van Jamie Oliver.

Met tips om zo makkelijk mogelijk te werken met zo min mogelijk afwas en zo min mogelijk geknoei.

Makkelijk tarte tatin recept van Jamie Oliver

Tarte tatin Jamie Oliver

Omgekeerde appeltaart

Beproefd recept om omgekeerde appeltaart te maken zodat je ervan zal genieten met een bol ijs bij de koffie of volledig afgekoeld: Toprecept!!!

De klassieke Franse tarte tatin werd gemaakt met een mengeling van appels. Ondertussen kan je het recept ook terugvinden met peren, perzik, ananas, banaan, tomaat zoals in dit recept van Piet Huysentruyt, aardappel, uien en sjalot zoals in de versie van Sandra Bekkari.

Makkelijke tip 1: gebruik bladerdeeg. (Jeroen Meus doet dit ook!) Je vulling gaar je immers al in de pan, dus al wat je in de oven nog moet doen is je deeg bakken. Makkelijkst is steeds werken met bladerdeeg, wegens je ziet (na een minuut of 20) met het blote oog wanneer het deeg mooi gerezen is en mooi krokant goudbruin gebakken is.

Tip 2: Dit is het makkelijkste recept, wegens Jamie Oliver gaat zijn tarte tatin maken in een vuurvaste pan die gelijk de oven in kan. Wat eigenlijk wel de bedoeling was van het ganse klassieke gerecht. Dus alles in 1 pot: makkelijker werken en minder afwas!

Peren tarte tatin

Als vulling gebruikt Jamie en mengeling van verschillende appels en gaat als volgt te werk:

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. 1 vel bladerdeeg uitrollen tot het vel je pan goed kan toedekken.
 3. Zet een vuurvaste pan op het vuur en ga karamel maken met 100 gram griessuiker, 100 ml Calvados en zaadjes en peul van 1 vanillestokje. Kook tot de suiker lichtjes begint te karameliseren.
 4. Snijd ondertussen 800 tal appels in schijven of halve maantjes en voeg pas toe wanneer de karamel bruin kleurt. Laat een 5tal minuten mee koken.
 5. Leg het vel bladerdeeg over de appels en duw met een houten lepel in de rand.
 6. Zet in de oven en laat minstens 20 minuten bakken tot je tarte tatin met appel mooi krokant goudbruin gekleurd is.
 7. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
 8. Leg dan een groot dienblad bovenop je pan, doe ovenhandschoenen aan en draai de pan met dienblad om, zodat je de taart op het dienblad kan serveren, met de appels naar omhoog.

Hartige tarte tatin van Sandra Bekkari met sjalot in plaats van ui

Tarte tatin Sandra Bekkari

Wij kiezen voor rode ui, Sandra kiest in Open Keuken voor sjalot, wat de smaak uiteraard ten goede komt. Maar wil je mooi werken, kies dan voor een rode ui. Net niet zo zoet als een sjalot maar alvast zachter dan een witte ui.

Voordeel van ui is dat je de deze in mooie, dikke ringen kan snijden en deze mooi naast elkaar in de pan kan schikken. De rest van de lege plekken in je pan vul je met op maat gesneden stukken uit de ring. Want de laag die je in je pan ziet, is de laag waarmee je je omgekeerde tarte tatin zal serveren.

Sandra gebruikt echter ongelijke hoogtes sjalot en verdoezelt de presentatie door er brokjes geitenkaas over te serveren.

Dan het karameliseren van de ui: of je gaat voor de snelle Sandra methode, of je gaat voor de lekkerste methode: dus traag. Net zoals je de beste Franse uiensoep maakt: het geheim zit hem in het traag karameliseren van de suikers in de ui en niet zozeer het snel karameliseren van Sandra’s honing.

Voor de trage methode:

 1. smelt je eerst 1 eetlepel griessuiker in 2 eetlepels echte boter.
 2. Hierin schik je je uiringen. Giet er balsamico azijn over, kruid met peper en zout en …
 3. Laat zo 10 minuten bakken.
 4. Dek dan af met aluminium folie en zet een 50 tal minuten in een oven van 175 graden.
 5. Neem dan de pan weer uit de oven en zet terug op het vuur tot het uiensap duidelijk indikt.
 6. Dan het vel deeg erover en het deeg afbakken in de oven.

Smakelijk!

2x lekkere tarte tatin maken a la Sandra Bekkari of met appel door Jamie Oliver
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Geniet van 2 lekkere tarte tatin recepten: hartig volgens Sandra Bekkari of lekker zoet zoals de tarte tatin met appel van Jamie Oliver. Met tips om zo makkelijk mogelijk te werken met zo min mogelijk afwas en zo min mogelijk geknoei.
Website:
Soort recept: Gebak
Cuisine: Frankrijk, Franse keuken
Serves: 4
Ingredienten
 • 2 eetlepels kokosvet
 • 1 bol mozzarellakaas
 • 40 gram speltmeel
 • 1 biologisch ei
 • een flinke scheut olijfolie
 • enkele rode uien (Sandra gebruikt 10 sjalotten)
 • 2 eetlepels vloeibare honing
 • een scheut balsamico
 • peper en zeezout (Sandra gebruikt dit niet maar serveert met zoute geitenkaas)
 • enkele takjes verse tijm
Bereiding
 1. Sandra smelt 2 eetlepels kokosvet in een pan. Breekt er 1 bol mozzarellakaas bij en roert tot de kaas smelt.
 2. Daar roert ze (of beter gezegd roert gast Jan van den Bosch) 40 gram speltmeel door tot het meel de kaas en het vet zo goed mogelijk heeft opgenomen.
 3. Doe dan alles in een kom, roer er een ei door en kneed verder met je handen tot een deegbol.
 4. Rol deze tussen 2 vellen bakpapier uit tot een vel waarmee je de top van je pan of taartvorm kan toedekken.
 5. Ondertussen verwarm je een flinke scheut olijfolie in een pan. Snijd de uien in dikke ringen en schik mooi naast elkaar in de pan. Lege plekken aan de zijkant, vul je op met op maat gesneden stukjes uit de ring. Alles even
 6. dik. Overgiet met 2 eetlepels vloeibare honing en een scheut balsamico, kruid met enkele takjes verse tijm (peper en zout indien gewenst) en laat karameliseren.
 7. Heb je geen vuurvaste pan, giet dan de gekarameliseerde uien in een taartvorm. Sandra gebruikt een siliconevorm: siliconen vormen zijn niet echt makkelijk om mee te werken wegens: slapjes. Makkelijkst dus een vuurvaste
 8. pan. Meer werk en meer afwas met een klassieke taartvorm. Bedek met je vel speltdeeg en laat 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.
 9. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen alvorens om te draaien op een dienblad. Sandra werkt verder af met geitenkaas en tijm.
 

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: