Tiramisu recept

Een zeer licht en luchtig recept om lekkere tiramisu te maken die niet verwatert.

Voor tiramisu is het uiterst belangrijk dat de eiwitten zeer goed stijfgeklopt zijn en de eierdooiers wit geklopt worden. Wit kloppen wil zeggen dat de kleur van de dooiers duidelijk veel lichter is dan de oorspronkelijke gele kleur. Het geheel bevat veel lucht (vet volume is duidelijk toegenomen) en je hoort of voelt geen suikerkristallen meer in de opgeklopte dooiers.

Tiramisu wijkt af van een plattekaastaart zonder oven of monchoutaart doordat de koekjes niet verkruimeld worden en ook niet met boter worden gemengd om een nieuwe taartbodem te maken. In plaats van daarvan worden de koekjes eventjes in een koffie met likeurmengsel gedompeld en zo in een schotel gelegd. Laat de koekjes niet weken in de koffie: het is de bedoeling dat de koekjes wat koffiesmaak opnemen maar toch nog hard genoeg blijven om de mascarpone te dragen.

Tiramisu gebruikt klassiek lage vinger koekjes en is ook heerlijk met speculaas. Evenzeer lekker is de keuze van de zeer smaakvolle Bastogne koekjes, wat klassiek in monchoutaarten wordt gebruikt.

Voor fruit op de tiramisu zijn verse aardbeien het meest aangewezen. Een klassieke monchoutaart gebruikt een laagje al dan niet snel zelfgemaakte kersenconfituur.

We herhalen: belangrijk bij tiramisu met eieren is de eigelen en de eiwitten apart uiterst luchtig te kloppen. Afhankelijk van je keukenmateriaal (vooral bij gebrek aan een elektrische klopper) kan je daar wel een 20 tal minuten mee bezig zijn.

Tiramisu’s die inzakken of verwateren bevatten meestal eiwit dat niet stijf genoeg geklopt was (je moet de kom wel degelijk boven je hoofd kunnen omdraaien zonder er ook maar enig eiwit uitvalt). De eierdooiers moeten wit geklopt worden: het volume zal in aantal een paar keer verdubbelen, je zal geen suikerkristallen meer voelen in het mengsel en de diepgele kleur van de eierdooiers is veel lichter geworden.

Wat de likeur betreft zijn de meningen uiteenlopend: ikzelf giet graag een scheut likeur doorheen de mascarponevulling, andere recepten zullen de likeur alleen onder de koffie mengen waarin de koekjes gedompeld worden.

In Italië zie je de echte chocoladeliefhebbers dikwijls donkere chocoladeschaafsels toevoegen bovenop elke laag mascarpone.

Wat presentatie betreft serveer je dit dessert het leukst in een glas: je hoeft dan niet te gaan snijden en uitscheppen en de laagjes presenteren mooi door het glas.

Tiramisu ingrediënten

 • Espresso zetten met een klassiek Italiaans espresso apparaatespresso (klassiek gemaakt in een Italiaans espresso apparaat koffiepotje dat je op het vuur zet)
 • ½ kilogram mascarpone
 • lange vingers afhankelijk van de vorm van de schotel of glaasjes en hoever je ze uit elkaar legt: minstens ¼ kilogram
 • 100 gram witte suiker
 • eiwit van 4 biologische eieren
 • eigeel van 5 biologische eieren
 • 100 ml Italiaanse mogelijke (klassiek gebruikt men Amaretto)
 • echte cacao (dus niet het zoete instant poeder waar je een kant en klare chocolademelk mee kan maken)
 • pure chocolade (fondant) indien gewenst

Hoe tiramisu maken

Een schotel lekkere tiramisu met lange vingers en geschaafde chocolade

 1. Maak uitermate sterke koffie en laat afkoelen.
 2. Neem een kommetje, doe er de eiwitten en 50 gram suiker bij en klop stijf met een elektrische mixer. Zorg ervoor dat je het eiwit boven je hoofd kan omdraaien, anders is het niet stijf genoeg. beweeg je mixer in alle richtingen in de kom.
 3. Neem een hoge kom, doe er de eigelen en 50 gram suiker bij en klop wit: zeer lang kloppen tot alle suikers zijn opgelost en het volume uitermate vergroot is.
 4. Giet indien gewenst wat likeur onder de mascarpone en roer even om. Roer de mascarpone door de witgeklopte eierdooiers.
 5. Spatel er dan het stijfgeklopte eiwit door en de vulling is klaar.
 6. Giet een scheut likeur in de afgekoelde koffie.
 7. Neem 1 grote schotel of kleine glaasjes.
 8. Dompel de koekjes even voor de helft in de koffie en schik ze in 1 laag op de bodem van je schotel of glas (breek de koekjes eerst op maat als je een smal glas hebt). Als je wat ruimte tussen de koekjes laat, zal dat door de mascarpone worden opgevuld en krijg je een steviger eindresultaat: alleen belangrijk als je de tiramisu uit de schotel gaat scheppen, in kleine glaasjes leg je de koekjes gewoon direct naast elkaar.
 9. Schep een laag vulling boven de koekjes.
 10. Ikzelf doe nu net zoals in Italië en schraap wat chocolade over de mascarpone.
 11. Herhaal met koekjes en mascarpone tot de schotel of de glazen gevuld zijn.
 12. Laat het dessert enkele uren of een ganse nacht rusten in de ijskast en strooi het cacaopoeder net voor het serveren over de tiramisu.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*