Heb jij West Vlaams Bierbrood al geproefd? (3 van 4!)

Zin in West Vlaams Boerenbrood: met een extra Boost van Bier?

Geniet dan van Bakker Dirk’s stoer boerenbrood.

Met extra rogge en een snuifje kruiden… Lekker!

Weer eentje vers uit de oven…

Wil je het makkelijker recept voor West Vlaams Boerenbrood? Klik dan hier!

Hoe Westvlaams Bierbrood Maken

TIP: Welk West Vlaamse Bier in Brood

Kasteelbier

Wist je dat je snel een boerenbrood kan bakken: zonder zelf bloem en meel te gaan mengen? …

Bakker Dirk kiest voor donker Kasteelbier: donker door de gebrande mout. (Oost Vlaanderen zeg je: ik weet het, maar lees verder…)

Vermits je rogge, karwijzaad en koriander in het recept terugvindt, weet je dat dit een Duits geïnspireerd recept is. In Duitsland zullen ze kiezen voor een alweer donker bier: Schwarzbier. Het oudste Schwarzbier in Duitsland komt van de Köstritzer brouwerij.

Schwarzbier is donker Duits bier en krijgt zijn kleur door de donkere mout. Moutextract is een gekende broodverbeteraar. Dus in plaats van moutextract, voeg je nu bier – gegiste mout – toe.

Om het echter West Vlaams te houden, zou ik kiezen voor typische West Vlaams Bruin Bier:

 • Lekker luchtig WestVlaams Boerenbrood – Volle smaak: heerlijk met ‘n schel kaas! Niet zo compact als puur roggebrood, wel ‘n top mengeling met volkoren meel …

  Deze biersoort wordt immers ook gebrouwen met gekleurde mout.

 • Is typisch een bier van West Vlaanderen: duidelijk een streekproduct.
 • Vroeger werden deze bieren gekruid met alles behalve hop. Ook nu is de hoeveelheid hop in deze bieren uiterst laag, zodat de bittere smaak niet zal overheersen: noch in het bier, noch in je brood! Andere kruiden worden nog steeds – zij het minimaal – toegevoegd.
 • Bruine bieren hebben een lichtzure toets, zodat je bruin boerenbrood wat smaak betreft stilaan richting zuurdesembrood uitgaat. Dat ga je dan extra ondersteunen met de smaak van het actieve desempoeder (wat van zichzelf niet echt zuur doorsmaakt).
 • Kies bijvoorbeeld uit: Ichtegem’s Oud Bruin, Petrus Oud Bruin uit Bavikshove, VanderGhinste Roodbruin uit Bellegem, Duchesse de Bourgogne uit Vichte of de waarschijnlijk makkelijkst te vinden Rodenbach (nu overgenomen door Palm) uit Roeselare.

Extra lekkere biertip van Zelfbakker – bierbrood met zelf geweekte tarwe!

Wist je dat Zelfbakker niet alleen een plaats is: waar je bakkerskwaliteit ingrediënten kan vinden? Ze testen niet alleen alles uit wat ze binnenkrijgen… Ze werken ook nog eens vernieuwend: boordevol ideeën. Dit is er zo1: Zelfbakker’s TIP om meer biersmaak in je brood te krijgen:

 1. Dag 1: 250g geplette tarwe in een kom doen en daarover flesje bier kappen. Vervolgens nachtje laten trekken.
 2. Dag 2: 300g bloem, gist, de geweekte tarwe, 7g zout, 15g broodverbeteraar en eventueel wat glutenversterker (omdat de geplette tarwe redelijk zwaar zijn) mengen. Het zou kunnen dat je nog een beetje water moet toevoegen.
 3. Vervolgens laten rijzen, bakken als een gewoon brood en je hebt je eigen bierbrood. Het bier geeft een unieke smaak aan het brood maar is zeker niet overheersend (en de alcohol is eruit)

TIP: Deeg insnijden of niet?

Laat je je deeg rijzen in een rijsmandje of kom? Dan heb je 2 manieren om je brood te doen scheuren tijdens het bakken:

 • Als je het slot naar onderen legt tijdens de eindrijs: dan komt het naar boven liggen, wanneer je het deeg gaat storten. je brood gaat dan scheuren op het slot: wat zeer rustiek en artisanaal oogt.
 • Leg je het slot naar boven, komt deze dus naar onder bij het storten. Dit deeg moet dan wel insnijden, zodat de korst tijdens het bakken verder zal openen in de snede..

 

West Vlaams Bierbrood recept

Bakker Dirk @ https://www.taartmaken.com
Zin in West Vlaams Boerenbrood: met een extra Boost van Bier? Geniet dan van Bakker Dirk's stoer boerenbrood met extra rogge en een snuifje kruiden - Lekker!...
5 van 2 stemmen
Werktijd 2 hours 40 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totaal 3 hours 20 minutes
Gerecht Brood
Cuisine België, Duitsland
Servings 6

Ingrediënten
 

Hoe Klaarmaken
 

 • Koop een flesje donker of bruin bier: niet te sterk gehopt, en laat op kamertemperatuur komen.
 • Doe alle ingrediënten in de kom. Deeg kneden (10 minuten langzaam, 4 minuten snel in mijn Maxima MPM7 kneder)
 • Laat het deeg 30 minuten rusten, afgedekt in de kom.
 • Deeg doorslaan en opbollen.
 • 45 minuten laten rijzen.
 • Opnieuw doorslaan en opbollen. Bijvoorbeeld in een rijsmandje leggen met de sluiting naar onderen. Zo zal de korst in de oven zeer willekeurig scheuren (dus helemaal anders dan wanneer je je deeg voor het bakken nog zou insnijden).
 • Laatste rijs: 45 tot 60 minuten.
 • Oven voorverwarmen op 250 graden. Brood met slot naar boven inschieten: in oven op 250 graden met stoom. Temperatuur verlagen naar 230 graden en 35 tot 40 minuten bakken.
 • Laat je West Vlaams Bierbrood afkoelen, alvorens aan te snijden!
Keyword Bakker Dirk, België, Bier

TOP 10 + 1 brood en broodjes recepten

Klik hier voor alle andere brood en banket recepten van Bakkers Dirk, Gerard VG,Gerard D, Sanne, Cees en Rene!

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*