Je lekkerste Rustiek Wit Brood – met 5 ingrediënten

Bakker Dirk ontdekt ‘n rijsmiddel met de smaak van desem en het gemak van gist…

En bakt er onder andere dit lekker wit brood mee.

Ook bakt hij er zonder kneden: krokante pistolets van, maar dat is voor een volgend recept.

Hou jij van krokant Mediterraans brood? Dan moet je 1 keer O-Tentic durum proeven… en je bent er helemaal weg van!

Wit brood met desempoeder: O-Tentic Durum van Puratos

Wat is O-Tentic Durum?

 • Ik ben er helemaal weg van!, zegt Bakker Dirk.
 • Super spul!, volgens Bakker Gerard VG!

Stokbroden en Pain d'épis

Bakker Gerard werkt ook heel graag met O-Tentic Durum desempoeder. Zeer lekker om Frans stokbrood (baguettes) en Pain d’épi (hetzelfde als stokbrood: maar dan geknipt, zodat het op een korenhalm lijkt) te bakken.

Voor Bakker Dirk was het in dit rustiek brood de eerste keer, maar… ondertussen ook al vele keren meer. Meteen een grote zak gekocht: echt lekker die O-Tentic Durum.

Want: het is gewoon “errruuuug” L E K K E R! O-Tentic Durum zit boordevol smaak: want het is eigenlijk actief desempoeder. Je voegt het aan je wit brood recept toe in plaats van gist.

De smaak is heerlijk! Maar het is tarwedesem en geen rogge desem. Dus verwacht niet de zure smaak van Duits desembrood. Wel de typisch Mediterrane ‘durumtarwe’-smaak.

Ideaal voor makkelijk Italiaanse Ciabatta, Frans stokbrood, Belgische Pistolets en gewoon lekker wit brood: met de authentieke smaak en krokante korst van vroeger (voor wie zich het Galette brood nog herinnert…) .

Een product van Puratos: dus voor de professionele bakker. Voor de kenner: je kan er met slechts 4 ingrediënten: het befaamde Italiaanse streekgebonden Altamura brood bakken.

Gelukkig is dit smaakvolle, actieve desempoeder ook hier leverbaar voor de thuisbakker – dankzij Zelfbakker.be.

Hoe gebruik je O-Tentic Durum desempoeder + Hoeveel?

Wil je alles weten over zuurdesem: zonder 1 duur boek te kopen? Je leest ‘t hier! Hoe zuinig zuurdesem starter maken + tips hoe je desem maakt naar jou smaak…

Makkelijker dan echte desem! Je moet dus geen potje desem apart gaan opstarten: zoals we hier in’t lang en breed hebben beschreven: hoe je dat doet. Je moet ook geen uur (uren) wachten tot je desem krachtig actief is, zoals we in ons tienerdesenbrood recept hebben beschreven.

Hoeveel O-Tentic Durum voeg je toe? Op de zak staat aanbevolen: 4% van het gebruikte gewicht aan bloem. Maak je broden van 1 kg bloem, dan voeg je 40 gram O-Tentic Durum toe. Geen extra gist meer toevoegen, want het zuurdesempoeder zorgt voor de gisting.

3 manieren om snel O-Tentic Durum desempoeder te starten

Hoe sandwiches bakken? Simpel! Met de Hand of Machine – Altijd lekker!

Vergelijk het met verse gist, maar deze heeft nog enkele minuten langer nodig om ‘wakker’ te worden:

Je kunt het op 3 manieren gebruiken.

 1. Doe de bloem in de kom, 4% O-Tentic Durum ergens in een kuiltje, water erbij en 20 minuten laten staan. Daarna rest van de ingrediënten erbij en kneden
 2. Of je kneed alle ingrediënten met 4% O-Tentic Durum: kneed het deeg en zet dit in de koelkast voor 12 tot 24 uur. (koelkastrijs)
 3. Of je maakt een papje van 1 deel O-Tentic en 2 delen water: mengen en 20 minuten laten staan. Dit wordt dan 12% om aan je bloem (deeg) toe te voegen om bijvoorbeeld stokbrood te maken. Uiteraard wel de hoeveelheid van het water aftrekken in het totale deeg. Bijvoorbeeld in het recept hieronder vertrek je van 500 gram bloem. Je maakt dus een desempapje met 20 gram O-Tentic Durum net 40 gram water. Dat is samen 60 gram of 12% van 500. Je moet dan nog 330 – 40 = 290 gram water bij je einddeeg voegen, en je recept is hetzelfde als hieronder.

Smaken verschillen: Puratos Desempoeder vs Ruggeri Desempoeder : 1 – 0

Wit Brood recept met Ruggeri Desempoeder

Bakker Dirk had ooit al eens op Amazon.de Desempoeder gekocht van het merk Ruggeri.

We hebben er op onze site toentertijd niets over gezegd wegens: Bakker Dirk heeft met Ruggeri desempoeder nooit een tweede brood mee gebakken

Dus de idee was geweldig: bak een brood met desemsmaak, even snel als met gist. Dankzij dsempoeder met biergist in het potje van Ruggeri.

Maar…: er ontbrak toch nog iets aan de smaak…. Uiteraard wel anders dan brood met gewone gist maar… Niets uitmuntend speciaals. Geen Italiaanse broodsmaak: wat je zou verwachten van een Italiaans klinkend merk. Ook geen krokante korst. En je hebt er ook nog eens meer dan dubbel zoveel van nodig dan van het Puratos desempoeder…

De broden die Dirk de laatste tijd bakt met het Puratos Desempoeder: zijn onmiddellijk geliefd bij iedereen in zijn familie. De O-Tentic zak van 1 kg (jaja): mindert met de dag…

Je kan Dirk’s recept vinden in ons gratis #6BakkersBakboek en: verander gewoon de 10% Ruggeri desempoeder met 4% Puratos O-Tentic desempoeder (20 gram dus in bovenstaand recept).

Probeer het eens en proef het verschil!

Laat het smaken!

Je lekkerste Rustiek Wit Brood - met 5 ingrediënten

Bakker Dirk @ https://ww.taartmaken.com
Geniet van een zeer lekker Wit Brood: met aparte smaak van desem maar even makkelijk gebakken als met gist. 1 keer proeven en je bent er helemaal weg van! ...
5 van 4 stemmen
Werktijd 3 hours
Kooktijd 35 minutes
Totaal 3 hours 35 minutes
Gerecht Brood
Cuisine Puratos
Servings 4

Ingrediënten
 

 • 500 gram goede Patent bloem of voor België: goede bloem voor brood, bijvoorbeeld Edelwit
 • 20 gram O-Tentic Durum van de zelfbakker.be
 • 5 gram echte boter of witbrood crème
 • 7 gram zout
 • 330 gram water

Hoe Klaarmaken
 

 • Soepel deeg kneden, vliesje trekken om te testen. Let op het wordt een vrij slap deeg.
 • Deeg opbollen.
 • Eerste rijs 35 minuten.
 • Lichtjes lucht eruit duwen.
 • Opnieuw opbollen.
 • Tweede rijs 20 minuten (rusten).
 • Lucht eruit duwen en opbollen.
 • Met de sluiting naar onderen in bijvoorbeeld een bebloemd rijsmandje leggen. Heb je dat niet? Leg dan een bebloemde theedoek in een kom en gebruik deze als "rijsmand". Je mist dan wel het typische cirkelmotief op je gebakken wit brood.
 • Narijs: ongeveer 45-60 minuten.
 • Op de plaat /steen storten: de sluiten komt weer bovenaan en zal zo rustiek scheuren tijdens de ovenrijs. Insnijden is dus niet nodig.
 • Bakken op 240 graden, zakkende naar 210 met stoom: voor 30 tot 35 minuten.
 • 10 minuten voor tijd: deur openen en stoom laten ontsnappen.
 • Geniet van je zeer lekker wit broodje met aparte smaak van desem.
Keyword Actief Desempoeder, O-Tentic-Durum, Puratos

 

Wil je 10x genieten van meer gebak – zoals bij de bakker?

Kies dan uit 1 van deze 10 echte bakker’s recepten:

Of klik hier en bekijk alle Brood en Banket Bakkers-Recepten!

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*