Blind Bakken

Basis recept om een taartbodem zonder vulling blind te bakken voor krokante taarten met natte vulling of voor gebak met reeds gegaarde vulling zoals bij vol au vent.

Blind bakken gebeurt in 2 stappen: eerst bak je de taartbodem gevuld met boterpapier en "gewicht". Na twee derde van de baktijd verwijder je het gewicht en het boterpapier, zet de korst terug in de oven en bak de taartbodem verder droog. Baktemperaturen variëren van 180 tot 200 graden, en naar gelang de grootte van de taart schommelt de ganse baktijd tussen de 15 en 20 minuten. Soms bedraagt de baktijd slechts 10 minuten, dit is voor taarten waar de vulling sneller gaart dan het deeg.

Waarom blind bakken?

3 redenen:

 • ofwel is de gebruikte vulling reeds gaar, zoals bijvoorbeeld vol au vent
 • ofwel wil je de korst gedeeltelijk voorbakken, zodat je de vulling op lagere temperatuur kan garen en zowel korst als vulling tegelijk afbakken, zoals bijvoorbeeld in het quiche met zalm recept waar de vulling op lauw gematigde temperatuur van 150 graden wordt gegaard
 • ofwel wil je geen zompige, kleffe taartbodem, maar wel een harde korst die je niet wil laten doordrenken met een natte taartvulling. Voor een voor een natte vulling nog minder doordringbare korst, kan je een reeds blind gebakken bodem insmeren met een losgeklopt ei en nogmaals 5 minuten in de oven zetten. Om nog meer ondoordringbaarheid te krijgen, kan je de bodem nogmaals inborstelen met ei en opnieuw 5 minuten bakken.

Haal een blind gebakken taartbodem niet uit de taartvorm als je er nog vulling gaat aan toevoegen die dan samen in de oven moet worden afgebakken.

Wat gebruik je als steunvulling?

Op een rond stuk boterpapier kan je droge "bak"bonen, spliterwten, droge kikkererwten, droge peulvruchten, rijst, of linzen aanbrengen. Je kan ook een bakvorm op het boterpapier zetten die net in de andere bakvorm past.

Of je kan naar de bakwinkel speciale bakparels kopen. Droge bonen zijn echter goedkoper en je kan ze zoals de bolletjes van de bakwinkel nadien hergebruiken voor een volgende steunvulling.

Hoe een taartbodem blind bakken

Kleine taartjes eerst blindbakken, laten afkoelen en dan vullen met bijvoorbeeld pudding, roomkaas of kruidenkaas

 1. Druk een deegvel goed aan in een taartvorm.
 2. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
 3. Plooi een boterpapier in 4 op, plooi het dan rond 1 punt op als een frietzak, meet het midden van de taartvorm en de hoogte van de rand af en knip "de frietzak" op maat. Je kan ook gewoon een vierkant stuk boterpapier in de taartbodem leggen: minder werk. Open het boterpapier en druk op de bodem van de taartvorm.
 4. Giet droge bakbonen of andere droge steunvulling over het bakpapier, druk goed aan en strijk glad.
 5. Zet het deeg in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat 10 minuten bakken.
 6. Verwijder de bonen en het bakpapier, en laat de bodem 5 minuten verder bakken.
 7. Ontvorm als je de korst vult met gare vulling of laat de korst in de vorm als je een vulling gebruikt die met de korst opnieuw in de oven gaat.

Dit is een basis werkwijze om blind te bakken, volg in taart recepten de specifieke, gewenste baktijd en oventemperatuur en weet dat elke oven anders is.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. na het blind bakken moet je de bodem nog 10 minuten zonder papier en gewicht bruin laten worden .
  bij deze laatste handeling bolt het deeg toch weer op , hoe kan ik dit voorkomen.

 2. buckenberghs says

  lekker

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*