🍂 Hasseltse Speculaas: Heerlijke HerfstHap voor bij je koffie!

De winter is bijna gedaan (of de herfst is begonnen), tijd voor……..Hasseltse speculaas.

We hebben nog hier en daar wat zon overdag, maar de avonden zijn voelbaar een stuk koeler…

Ik kruip dan lekker op de bank voor de tv met een plaid over mijn benen. Lekker gezellig met een kop koffie en een Hasseltse speculaas, heerlijk !

Hasseltse speculaas

Maar hoe is de Hasseltse speculaas nu eigenlijk ontstaan ?

Lekker, luchtig, snel en uiterst makkelijk! Warm gebakken kaastaart op een snelle bodem van speculoos koekjes. Wist je dat dit heerijk dessert best zo koel…

Vast staat dat de speculaas zijn oorsprong vindt in de Hasseltse jeneverstokerijen, waar suiker een belangrijk restproduct vormde. Met deze gedeeltelijk verbrande suikers werd namelijk potsuiker of bruine suiker gemaakt. Na toevoeging van bloem en vet werd de eerste echte Hasseltse speculaas geboren.

Omstreeks 1830, ten tijde van de Tiendaagse veldtocht vinden we een eerste verwijzing naar de Hasseltse speculaas. Men spreekt dan van een harde “oemp” (dialect voor ‘homp’). Deze voedzame koek bakten de bakkers van Hasselt voor de Belgische troepen. Het werd dus ook wel een soldatenkoek genoemd. Later verfijnde men de koek door er honing, kruiden, kaneel, amandelen, eieren en maagzout ( Natrium bicarbonaat ) aan toe te voegen:

Worteltaart

3 recepten om ongelooflijk lekkere worteltaart te bakken van Jeroen Meus, Sandra Bekkari en je beste worteltaart: heerlijk luchtig met grootmoeders recept.

Op 13 januari 1870 verwierf de Hasseltse bakker Antoine Deplée een brevet op de Hasseltse speculaas: “une espèce de pain d’amandes connu sous le nom de spéculation.” Hij verkocht deze speculaas tot in het buitenland.

Deze koek werd op kleine schaal vervaardigd door de artisanale banketbakker en bleek erg in trek bij de bedevaarders die in Hasselt de Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse bezochten. De pelgrims op weg van Maastricht naar Scherpenheuvel, deden in Hasselt hun voorraad speculaas in. Bekende Hasseltse speculaasbakkers van vóór de Eerste Wereldoorlog waren Deplée, Daniels, Tuts-Cox en Thywissen.

Naar zeer oude Hasseltse traditie drinkt men bij een lekkere oemp Speculaas een heerlijke borrel of een drepke Hasseltse jenever. Laat het je smaken: gezondheid.

Hoe Brusselse wafels bakken die kraken in je mond: Licht en Lekker? Bak lichte en lekkere Brusselse wafels met moeders beste dit recept, zodat je zal genieten van gebak dat beter smaakt dan op de kermis en waar Nero jaloers zou op worden.

Er is zelfs een Orde van de Hasseltse speculaas 🙂 Hierbij de link naar deze pagina. Ga er zeker eens een kijkje nemen.

http://www.speculaasorde.com/over-ons

Het recept hieronder gebruik ik al enkele jaren en ik vind het persoonlijk een toprecept ! Veel plezier met bakken en vooral met het eten van deze heerlijk koeken 🙂

🍂 Hasseltse Speculaas: Heerlijke HerfstHap - zo gemaakt!

Jolanda@Taartmaken.com -
Wat is je ideale Herfst Hap voor 's avonds bij je TV? Heerlijke Hasselste Speculaas! Ideaal met een Warme tas Koffie! En... Uiteraard moeten er amandelen in...
4.50 van 16 stemmen
Werktijd 30 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totaal 45 minutes
Gerecht koekjes, Speculaas, speculoos
Cuisine Hasselt, Limburg
Servings 30

Ingrediënten
 

Ingrediënten voor ca 30 stuks:

 • 750 gr pattiserie bloem
 • 500 gr donkere basterdsuiker
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1/2 koffielepel natrium bicarbonaat
 • 1/2 koffielepel speculaaskruiden
 • 250 gr zachte boter
 • 3 eieren gesplitst
 • 20 ml water
 • Amandel extract
 • Handvol amandelschilfers
 • Handvol amandelpoeder

Hoe Klaarmaken
 

Voorbereiding: 30 minuutjes

  Rusttijd: 24 uur

   Baktijd: 15 minuutjes

   • Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine. Voeg een paar druppels amandel extract toe. Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
   • Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand. Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift. Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
   • Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden. Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
   • Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder. Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg. Meng verder met de machine of met de hand. Voeg nu het water toe. Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
   • Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie. Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
   • Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
   • Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang. Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
   • Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken. Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
   • Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C. Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
   • Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen ! Bak de rest van de koeken af.
   • Bewaar de speculaas in een koekdoos.
   Keyword Herfst

    


   Amaretti koekjesDit lekker recept om speculaas te maken wordt aangeboden door Limburgse bak-expert Jolanda.

   Zin gekregen om nog meer koekjes te bakken? Ga dan zeker eens kijken naar Jolanda’s lekker recept om amaretti koekjes te maken.

   Of ben je benieuwd wie Jolanda eigenlijk is, ga dan snel kijken op haar Facebook pagina: https://www.facebook.com/jolandasbakhuisje/


   Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

   Comments

   1. Monique Van Baelen says

    5 stars
    Yolande bedankt voor het fijne bakboekje veel groetjes
    Monique

   2. Joke Nelissen says

    5 stars
    Super leuk en lekker recept. Ik heb het al een aantal keren met kokos olie gemaakt ipv boter, omdat ik geen boter in huis had. Ik weeg de koeken wel af rolletjes van telkens 60g deeg. Dot is echt één van onze favorieten! 😋

   3. isis vander beken says

    njammie

   4. 4 stars
    Goed recept! Ik heb er wel meer speculaas kruiden bij gedaan (1 soeplepel) en ook het deeg afgewogen 60g, dan zijn de speculaasjes mooi gelijk gebakken.😉

   5. Sarina Vansteenberghe says

    5 stars
    Geweldig!

   Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

   Recipe Rating
   *