Hoe Brusselse wafels bakken die kraken in je mond: Licht en Lekker

Bak lichte en lekkere Brusselse wafels met moeder’s beste recept, zodat je zal genieten van gebak dat beter smaakt dan op de kermis en waar Nero jaloers zou op worden.

Dit recept werd oorspronkelijk gedeeld door de eigenares van de electrozaak waar moeder haar wafelijzer had gekocht, omdat het ideaal was voor dit wafelijzer… en terecht!

Brusselse wafels

Beproefd recept om Brusselse wafels te bakken

Havermoutwafels

Beproefd recept om lekkere, gezonde havermoutwafels te maken, zodat je altijd een snel en gezond ontbijt klaar hebt: lekker met zelfgemaakte chocopasta, confituur of vers fruit.

Blijkbaar is dit recept al meer dan 80 jaar in gebruik…

Om goede Brusselse wafels te maken heb je 3 dingen nodig:

 1. een goed wafelijzer
 2. een goed recept, liefst met gist
 3. een klok.

Over het recept zullen we het hierna hebben, maar eerst een woordje over een goed wafelijzer. Toen ik klein was (nog kleiner dan nu), bakte moeder haar wafels in een NOVA wafelijzer. Voor zover ik me kan herinneren zonder instelbare thermostaat. Anders gezegd: het toestel werd alsmaar warmer, dus moest je zo nu en dan de stekker uit het stopcontact trekken, zodat je de temperatuur kon regelen en de wafels dus niet aanbakten. Een hele klus, maar ervaring maakt de meester.

Pannenkoeken maken

Makkelijk en snel pannenkoeken maken, of zelfs krokante Brusselse wafels, met zelfgemaakte suiker doe je met dit beproefd recept zodat je lekker zal smullen.

Toen het toestel na bijna een halve eeuw (minstens 30 jaar) de geest gaf, stapte moeder dus de dorps-electrowinkel binnen. Bleek dat NOVA echter was overgenomen door FRIFRI wafelijzers, dus kocht moeder een Frifri 2 jaar geleden. Bleek iets mee aan de hand te zijn, en 2 maand na aankoop kreeg moeder al een vervangapparaat. Zeer goede service van de dorps-electrowinkel.

Net wanneer de 2 garantiejaren om waren, stopte het Frifri ijzer met bakken: de harde wafeltjes bakten aan en de volgende keer dat moeder Brusselse wafels ging bakken, werd het ijzer helemaal niet meer warm.

Moeder terug naar de eigenares van de dorpswinkel, die moeder op het hart drukte dat ze het probleem gingen oplossen, alleen dat ze er geen tijd op konden plakken.

… 6 weken later: Hoera! Het wafelijzer staat terug in moeder’s keuken aan huis geleverd door de lieve mensen van de dorpswinkel. De verwarming is hersteld (met 3 maand garantie) en… zoals je op de foto’s kan zien, werkt het ijzer weer perfect 🙂

Koop je wafelijzer in de dorpswinkel voor het meeste gemak (goede service!)

Appeltaart met zelfrijzend bakmeel

Op zoek naar het lekkerste appeltaart recept dat ieder kan maken? Maak dan Moeder’s Makkelijke appeltaart met zelfrijzend bakmeel + de lekkerste appels voor gebak.

Want die mensen geven je niet alleen supergoede service (in moeders geval leveren ze zelfs aan huis!), ze helpen ook met puntje 2: het recept om wafels te bakken!

Inderdaad, dit recept komt uit de dorpswinkel. Want de eerste keer dat moeder Brusselse wafels bakte met de Frifri, was het resultaat maar zozo. “Ligt niet aan het wafelijzer”. zei de winkeldame, maar wel aan het recept. Proef op de soms gaf ze haar eigen recept mee en… inderdaad: volgens moeder “zo lekker als in het kraam van de speeltuin in Lier”. Als je weet dat ik een 45tal jaren geleden naar die speeltuin ging, dan heeft moeder dus 45 jaar moeten wachten tot ze alweer zulk een lekkere Brusselse wafel heeft geproefd!

Waarom kopen bij de dorpswinkel? Voor de service dus. Dit zijn mensen die ook in je dorp leven, die ook kinderen naar school moeten sturen en die jij daarbij helpt door bij hun te kopen. Net zoals zij jouw zullen helpen door het beste toestel te kiezen dat bij jouw past, en bovendien ook nog extra’s kunnen geven zoals in dit voorbeeld:

 • gratis levering aan huis
 • een beproefd bakrecept
 • het gratis herstellen van een toestel dat uit garantie is.
Havermout pannenkoek

Zin in een snel gebakken dunne havermout pannenkoek, net zo lekker als een gewone pannenkoek maar wel glutenvrij? Met dit beproefd recept zal je weer genieten!

Dit laatste is dus niet evident: vriendin van moeder kocht haar strijkijzer bij Vandenborre. Toestel kapot en net uit garantie, zegt Vandenborre: “sorry mevrouwtje, garantie is over, nieuw kopen…”

Steun dus de kleine ondernemer in je dorp of levensgemeenschap, zodat ieder er in je dorp beter van wordt 🙂

Met dank aan Electro Paul Dries , Liersebaan 44, 2240 Zandhoven. Neen, ik heb geen aandelen in deze winkel. Ik heb er wel mijn elektrische sinaasappelpers gekocht, en weet dat ik 10.000 km verder woon hier in Maleisië, om even het woord bij de daad te voeren als ex-Zandhovenaar: steun de zelfstandigen in je gemeente! 🙂

Hoelang om Brusselse wafels krokant te bakken?

…Puntje 3 van hierboven: de klok 🙂

Brusselse wafel

Rabarbertaart met zelfrijzende bloem

Maak moeder’s makkelijke rabarbertaart die ieder kan bakken met zelfrijzende bloem, zodat je in de lente zal genieten van een lekker, luchtig, friszoet gebak voor bij je koffie of thee.

Om deze wafels binnenin gaar en van buiten licht gekleurd maar toch krakend krokant te bakken, reken je per wafel toch 10 minuten, net zoals in het bijgeleverd receptenboek staat.

Inderdaad zullen vele mensen dit wel lang vinden, maar het eindresultaat is het wel waard: heel krokant en lichtgekleurd gebakken zonder verder omkijken: gewoon thermostaat op 7 zetten en ondertussen kan je iets anders doen.

Met moeder’s oud wafelijzer was het wel anders. Wegens geen thermostaat en een alsmaar warmer wordend toestel, was het dus een kunst om met de klok erbij, zo nu en dan de stekker uit het stopcontact te trekken en weer in te steken, tot de wafels gebakken waren. Alhoewel krokant en lekker, waren ze van kleur eerder donkerbruin, niet mooi licht zoals op de foto.

Ook mijn tante die in de Limburgse taartenstreek woont zegt iets gelijkaardig: al worden de Brusselse wafels op de kermis hier veel sneller gebakken, de smaak en de kleur (donkerder) zijn niet zo goed als in onderstaande wafels. Is ook wel ergens logisch: gistdeeg moet ook zijn tijd hebben in de oven, dus supersnel en gist: dat zijn 2 dingen die niet samengaan. Wie snel Brusselse wafels wil bakken zonder gist, die volgt beter dit recept uit SOS Piet Huysentruyt.

Kruisbessentaart

Op zoek naar een lekker recept voor kruisbessentaart? Maak dan dit makkelijk beproefd recept dat altijd lukt en lees hoe je goedkoop zelf kruisbessen kan winnen.

“Waarom heb je dan nog een klok nodig om deze wafels te maken”, hoor ik je vragen? Wel: de allereerste keer moet je gewoon kijken hoelang het duurt eer je wafel net zo goed gebakken is zoals jij het wil. Van zodra je die tijd hebt, bak je elke volgende wafel even lang, zonder bij je wafelijzer te blijven.

Ook leuk om weten dat je je niet kan verbranden aan de Frifri: heet van binnen maar koel aan de buitenwand. De Nova daarentegen was heet van binnen en van buiten, dus toch wel “een beetje gevaarlijk”.

Samengevat:

 • wafelijzer: met de nodige service van je dorpswinkel: ok! (zie hierboven)
 • recept: ok! (zie hieronder)
 • klok…

en bakken maar: … gegarandeerd genieten!

Je kan naar smaak ook suiker of vanille aan het beslag toevoegen. Ik vind ze zo lekker: je strooit na afloop toch suiker, ijskreem of room of iets dergelijks zoets om te garneren. Succes verzekerd! Smakelijk!

5.0 from 2 reviews
Hoe Brusselse wafels bakken die kraken in je mond: Licht en Lekker
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Bak lichte en lekkere Brusselse wafels met moeder's beste recept, zodat je zal genieten van gebak dat beter smaakt dan op de kermis en waar Nero jaloers zou op worden.
Website:
Soort recept: Wafels
Cuisine: Klassiek, Kloosterkeuken
Serves: 8
Ingredienten
 • Een goed wafelijzer (moeder gebruikt Frifri WA 103 met dubbele thermostaat, met vorm 6/4)
 • 450 gram fijne bloem (ziften)
 • 20 gram verse gist
 • 150 gram echte hoeveboter
 • 375 ml volle melk
 • 375 ml water
 • 3 eieren (liefst uit eigen tuin...)
 • 1 snuifje rotszout of zeezout
Bereiding
 1. Smelt de echte boter in een pannetje.
 2. Los de gist op in lauw water.
 3. Doe de bloem in een diepe kom. Maak een kuiltje in het midden.
 4. Giet de opgeloste gist in het kuiltje en meng met een garde (een klopper met de hand dus).
 5. Klop de eierdooiers los in de melk.
 6. Voeg nu afwisselend melk,water en gesmolten boter bij de bloem en blijf mengen. Voeg als laatste een snuifje zout toe.
 7. Klop het eiwit stijf en meng voorzichtig door het wafelbeslag.
 8. Laat het beslag 30 minuten op een warme plaats rijzen, afgedekt met een warme, vochtige keukenhanddoek.
 9. Begin te bakken in een warm wafelijzer: schep de vorm goed vol, sluit het ijzer en keer het onmiddellijk om.
 10. Bak je Brusselse wafel gedurende 10 minuten op 7. Veel succes en smakelijk!
 

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Joke Dobbelaere says

  Zeer duidelijke uitleg, ik herkende hierin inderdaad mijn fouten, vooral dan aangaande de temperatuur van het ijzer en mijn geduld, of beter het gebrek eraan.
  Nu met volle moed herbeginnen.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: