Kruimeldeeg maken

Basisrecept met flink wat tips om allerhande lekkere kruimeldeeg taartbodems te maken met verschillende smaken voor zowel zoete als hartige taarten.

Voor zoet gebak gebruik je ongezouten boter en voeg je aan onderstaand basisrecept per 100 gram bloem 30 gram poedersuiker of basterdsuiker toe. Gebruik liefst geen kristalsuiker of griessuiker, omdat dat slecht gaat oplossen in het deeg. Je kan tevens extra aroma’s toevoegen zoals vanille, kaneel, cacaopoeder of speculaaskruiden of wat bloem vervangen door amandelpoeder. Water kan je vervangen met melk, fruitsap of likeur.

Op dezelfde manier kan je voor hartige taarten extra kruiden door het kruimeldeeg mengen zoals komijnpoeder, paprikapoeder, peper, fijngehakte verse tuinkruiden of voeg extra kaas toe aan het deeg of vervang wat bloem door hazelnotenpoeder. Water kan je vervangen met melk, tomatensap, bier of wijn.

Je kan ook een eierdooier onder het beslag mengen zodat het deeg wat meer samenhangt: mag wel, hoeft niet. Gebruik je een gans ei, gebruik dan minder water en vervang de bloem met zelfrijzende bloem omdat de eiwitten het kruimeldeeg doen verharden.

Kruimeldeeg basisrecept voor hartig gebak

  • 200 gram bloem
  • 80 gram gezouten boter op kamertemperatuur (2 uur uit de ijskast)
  • ½ theelepel zout
  • ½ glas warm water (100 tot 120 ml)

Voor een minder kleverig en minder zacht deeg werk je met koud water in plaats van warm water: het deeg wordt dan brosser en korreliger.

Hoe meer boter je toevoegt, hoe fijner het gebak wordt (je kan evenveel boter als bloem gebruiken). Deeg met teveel boter kan je echter niet meer als koekjesdeeg gebruiken.

Hoe kruimeldeeg maken

Kruimeldeeg met kruiden voor hartige taart, uitrollen met deegrol op bebloemd werkvlak

Kruimeldeeg voor hartige taart met kruiden, na rusten in de ijskast uitrollen met de deegrol

  1. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is ("beurre en pommade" zoals de chefs het noemen: de boter is makkelijk smeerbaar zoals bijvoorbeeld een gezichtscrème), maar de boter is niet gesmolten.
  2. Neem een kom en meng hierin de bloem met het zout. Trek de boter in stukjes en werk met je vingertoppen door de bloem.
  3. Voeg dan wat water toe en meng voorzichtig door elkaar zonder overmatig te mengen tot je een soort deegbal hebt. Blijft het deeg te droog, voeg dan wat meer water toe.
  4. Laat een half uur rusten in de ijskast alvorens te gebruiken.

Alternatieven om sneller te werken

Lees hier hoe je supersnel kruimeldeeg kan maken met een keukenrobot en hoe je het deeg kan blindbakken.

Heb je geen keukenrobot of geen blender, dan kan je om sneller te werken alle ingrediënten in een plastiek pot met deksel doen. Schud dan het geheel 1 minuut krachtig door elkaar tot het een bol vormt. Deze methode zorgt ervoor dat het deeg niet te elastisch wordt door "teveel" te kneden. Heb je na 1 minuut geen deegbal, dan moet je toch met je vingertoppen verder kneden.

Je kan ook op voorhand werken: maak ‘teveel’ kruimeldeeg, verdeel het in meerdere porties van ongeveer 350 gram in een bol of in een platgedrukt vierkant opgerold in plastiekfolie en bewaar in de diepvries. Laat het bevroren deeg een halve dag ontdooien op kamertemperatuur (zeker geen magnetron gebruiken) alvorens te verwerken.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*