Quiche Piet Huysentruyt

Lekker makkelijk quiche recept met tips van Piet Huysentruyt hoe je makkelijk alles wat je in je ijskast kan vinden in een hartige taart kan verwerken.

Het belangrijkste van een quiche is de binding van de vulling, en deze binding komt van de eieren, of zoals de Franse chefs zeggen: "appareil à quiche". Het lijkt op een liaison van 1 ei per 100 ml room, maar omdat je zowel room en melk gebruikt (minder vet), voeg je bij 100 ml room en 100 ml melk 1 extra eierdooier toe.

De courgette wordt eerst toegeschroeid in een pan. Moest je dit niet doen, dan zou de groente haar water tijdens het garen in de oven vrijgeven en je quiche-vulling doen verwateren, waardoor de eieren niet genoeg "kracht" hebben om de taart samen te houden. Hoe langer je de courgette (of andere groenten) aanstooft, hoe minder volume je overhoudt en hoe meer courgette (of andere groenten) je moet gebruiken om je taart te vullen.

We vonden nog een ander recept van Piet Huysentruyt met prei en gerookte zalm: de prei werd eveneens vooraf aangestoofd en de ganse taart gaat maar 30 minuten in de oven, die dan wel op 180 graden staat: iets warmer dan de 170 graden in dit recept. Hoe hoger de taart, hoe minder warmtegeleidend de taartvorm, hoe langer de baktijd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat:

 1. de quiche vulling met de eieren stolt en niet meer vloeibaar is
 2. het bladerdeeg krokant gebakken is.

Tenslotte kan je in de hartige taart alles wat je in de ijskast vindt aan groenten verwerken: prei, ajuin, allerlei kaas, tomaten… Gebruik je tomaten, laat het vel dan aan de tomaat maar verwijder wel de zaadjes, zodat ook hier de vulling niet verwatert. Waterachtige groenten zoals spinazie wel goed laten uitlekken alvorens op het deegvel de verspreiden.

Quiche met vis recept

 • 4 biologische eieren + 2 eierdooiers
 • 200 ml melk
 • 200 ml room
 • peper en zout
 • courgetten (2)
 • arachideolie
 • verse tonijn (300 gram)
 • 3 kleine bollen mozzarella kaas, in schijfjes gesneden
 • 1 ui in dikke schijven gesneden
 • Provençaalse kruiden
 • geraspte kaas (een 5tal eetlepels)
 • een kleine, hoge taartvorm
 • 1 vel bladerdeeg

Hoe een makkelijke quiche maken

Lekker quiche recept volgens tips van Piet Huysentruyt met ui

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Snijd de tonijn in dobbelstenen van 2 centimeter.
 3. Doe de room, de melk, de dooiers en de eieren in een grote kom, klop de dooiers los, voeg wat peper en zout toe en meng alles met een handgarde goed door elkaar.
 4. Doe arachideolie in een hete pan en stoof hierin de courgetten aan, kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Schud de pan zo nu en dan om.
 5. Leg het vel bladerdeeg met het boterpapier in de taartvorm en snijd het deeg dat boven de rand steekt af.
 6. Schik de aangestoofde courgetten op de bodem van de taartvorm.
 7. Leg de stukken tonijn verspreid in 1 laag over de courgetten.
 8. Giet dan het eier-room-melk mengsel bij in de taartvorm: zeker niet volledig tot aan de bovenste rand, want er moet nog kaas bij en je wil niet dat de vulling tijdens het bakken overloopt.
 9. Duw er hier en daar een schijf ajuin in.
 10. Schik er dan de schijfjes mozzarella kaas over, kruid met wat meer Provençaalse kruiden en strooi er de geraspte kaas over.
 11. Zet de quiche 3 kwartier in een oven van 170 graden totdat het deeg mooi krokant is gebakken en de eiervulling gestold is door de warmte.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*