Bananentaart met kruimeldeeg

Lekker recept om kleine bananentaartjes te maken met kruimeldeeg, gevuld met een lekkere toffee taartvulling met bananenschijfjes, kaneelpoeder en zeste van sinaasappel.

De idee komt van de bananentaart van Jamie Oliver die toffee maakte op een bakplaat in de oven, er dan in de lengte gesneden bananenschijfjes in duwt. Het geheel werd afgedekt met een vel bladerdeeg, gebakken in de oven. Dan wordt het moeilijk want je moet wel snel de ganse bakplaat omdraaien, anders gaat de karamel verharden en vastplakken aan de bakplaat.

Veel makkelijker is echter kleine taartvormpjes te bedekken met kruimeldeeg, daarin de afgekoelde toffeevulling gemengd met bananenschijfjes te leggen, en het geheel verder af te bakken in de oven. Je kan daarna verse bananenschijfjes op de afgekoelde taartjes leggen en de bovenkant inborstelen met warm gemaakte abrikozengelei.

Bananentaart recept

 • 250 g kruimeldeeg
 • 150 g griessuiker
 • 60 g ongezouten boter
 • vier bananen
 • een vierde theelepel kaneelpoeder
 • een sinaasappel
 • bloem

Taartvulling maken

 1. Snijd de boter in stukjes en doe in (saus)pannetje met dikke bodem.
 2. Warm op een laag vuur tot de boter smelt en voeg de suiker toe.
 3. Roer en laat verder koken totdat alle suiker is opgelost en gekarameliseerd. Het bruine suiker mengsel is nu zeer heet, dus raak het niet aan met je vingers.
 4. Schil de bananen, snijdt ze in schijfjes en duw ze in de karamel.
 5. Neem van het vuur, sprenkel er kaneelpoeder en geraspte schil van een halve sinaasappel (alleen het oranje deel, niet het bittere witte gedeelte) over en roer even om.

Bananentaart maken

Bananentaartjes met kruimeldeeg en een lekkere tofee vulling met bananenschijfjes, kaneelpoeder en zeste van sinaasappel

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Strooi bloem over een houten werkplank.
 3. Rol het kruimeldeeg zo plat mogelijk uit met een deegrol tot ongeveer een halve centimeter dikte of duw gewoon met de hand het deeg tot de gewenste dikte in vooraf ingeboterde en bebloemde taartvormpjes.
 4. Prik met een vork in de bodem van het deeg.
 5. Vul met de toffee-banaanvulling en bak in een voorverwarmde oven tot de deegkorst bruint (ongeveer een 30tal minuten).
 6. Als de bananentaart gebakken is, laat je ze even afkoelen en haal dan uit de vormpjes. Laat verder afkoelen op een rooster.
 7. Indien gewenst kan je verse bananenschijfjes snijden en op de top van de taart leggen. Wel afdekken met bijvoorbeeld warme abrikozengelei, zodat de banaan niet kan oxideren.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*