Cake zonder boter

Makkelijk recept voor een lekkere cake zonder boter met yoghurt, eieren, zelfrijzende bloem en vanille extract.

Om een luchtige cake te bakken, klop je de eieren met de suiker zeer hard op zodat het volume duidelijk toeneemt. De overige ingrediënten meng je best onder de opgeklopte eieren met zo min mogelijk roeren met een handgarde.

In een normaal cakebeslag kan je de boter en een deel van de eieren vervangen door melk, voor een minder vette cake. Omgekeerd worden bij zwaar cakebeslag de eieren dikwijls vervangen door boter. In dit recept wordt de boter vooral vervangen door de yogurt. Het is dan ook belangrijk een goede, stevige yoghurt te gebruiken (type Griekse yoghurt) en te experimenteren met verschillende merken als je geen Griekse yoghurt beschikbaar hebt. Campina – de producent van de MonChou roomkaas – heeft lekkere Boerenland Yoghurt gemaakt van biologisch melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar grazen op een wei (juist ja, er is flink wat melk in de handel van koeien die nooit gras zien 🙁  ).

Voor zij die geen probleem hebben met vet, kan je de yoghurt vervangen worden door mascarpone. Niets belet je dan om gewoon in het basis vier vierde cake beslag (250 gram suiker, eenzelfde hoeveelheid bloem en boter, 4 eieren) simpelweg de boter te vervangen door mascarpone.

Wil je geen boter gebruiken om de cakevorm in te vetten, dan leg je gewoon een vel boterpapier op de bodem van de springvorm. Je kan ook het beslag in papieren vormpjes voor kleine cakejes (cupcakes) gieten, maar verminder dan wel de baktijd.

Cake recept zonder boter

 • 235 ml (Griekse) yoghurt (1 kopje)
 • 240 gram zelfrijzende bloem (2 kopjes)
 • 300 gram griessuiker (anderhalf kopje)
 • 3 eieren van de biologische teelt
 • een snuifje zout
 • 1 theelepel vanille extract
 • lage tulband springvorm cakevorm van 28 cm diameter
 • indien gewenst: een handvol pistachio nootjes of een beetje geraspte schil (zonder het wit) van een limoen of citroen

Hoe cake bakken

Lekkere cake, gebakken zonder boter maar met yoghurt, suiker, eieren en zelfrijzende bloem

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Beboter en bebloem een cakevorm.
 3. Neem een kom, breek er de eieren in, voeg de suiker toe en klop met een elektrische mixer op volle kracht tot alle suiker is opgelost en er flink wat lucht in de eieren geklopt is.
 4. Voeg dan de yoghurt, zout, (indien gewenst geraspte schil van limoen of citroen) en vanille extract toe en meng met een handgarde of met de kloppers op allerlaagste snelheid door elkaar.
 5. Zeef er tenslotte de zelfrijzende bloem aan toe en meng met een handgarde of met de kloppers op allerlaagste snelheid tot een homogeen cake beslag.
 6. Indien gewenst meng je er nu de met een mes fijngehakte pistachio nootjes door.
 7. Stort het cakebeslag in de cakevorm, strijk glad met een spatel en klop de vorm enkele keren op een werkblad zodat het beslag goed in de vorm wordt gedrukt.
 8. Laat de yoghurt cake een 40 (tot 60) tal minuten bakken tot hij vanbinnen droog is als je er met een priem, tandenstokertje of satéstokje in prikt.
 9. Laat afkoelen alvorens te ontvormen en aan te snijden.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Gewéldig recept en zeer smaakvol. Dankjewel

 2. Ik volg een dieet , dukan, en heb je recept wat aangepast.
  Volkorenbloem en bakpoeder en ricotta kaas
  Ik,moet zeggen, de beste gezonde cake tot nu toe.
  Bedankt voor het recept

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*