Platte kaas maken

Zeer snel en makkelijk recept om zelf lekker verse platte kaas te maken met melk, citroensap, water, een kookpot, een vergiet en een doek.

Om mascarpone te maken ga je gelijkaardig te werk maar vertrek je van room met vetgehalte van 25% en gebruik je 30 ml citroensap per liter room.

Dit is het enkele duizenden jaren oude paneer recept: een vegetarische, thuisgemaakte verse plattekaas uit India, die gebruikt wordt in vele bereidingen: van desserts tot aperitiefhapjes.

Heb je geen authentiek Indisch recept bij de hand, voeg dan gewoon wat zout toe en kruiden naar smaak (peper, geroosterde komijnzaadjes, verse fijngehakte chilipepertjes, vers gehakte koriander, bieslook of peterselie) en serveer op gebakken of gepofte aardappelen.

Zonder zout en zonder kruiden, al dan niet wat opgeroerd met een beetje room, is het een lekkere platte kaas voor in zoete desserts of bereidingen.

De structuur van deze kaas heb je zelf letterlijk in de hand: als je de wrongel kneed alvorens verder uit te persen onder een gewicht, zal de structuur minder korrelig zijn en kan je er makkelijk blokjes van snijden.

Deze verse kaas bewaart enkele dagen in de ijskast of enkele maanden in de diepvries.

Belangrijk is alles te laten koken. Hitte doet de melk schiften, zoals je ook al zal gemerkt hebben dat een zure tomatensaus met yoghurt gaat schiften als je de yoghurt mee laat koken.

Platte kaas recept

 • 1500 ml volle melk
 • 60 ml vers geperst citroenzuur
 • 120 ml heet water

Hoe zelf platte kaas maken

Makkelijk recept om zelf verse platte kaas te maken met melk en citroensap: laat de wei bijvoorbeeld uitlekken in een mandje

 1. Kook de melk op een matig vuur in een pot met dikke bodem, zodat de melk niet aanbrandt. Om aanbranden tegen te gaan roer je de melk ook zo nu en dan om. (het duurt bij mij ongeveer 10 minuten vooraleer de melk kookt). Roer het citroensap in een kommetje met het hete water en giet het dan langzaam, onder voortdurend roeren.
 2. Je zal zien dat de melk bijna onmiddellijk gaat schiften.
 3. Roer nog een paar minuten verder totdat de melk duidelijk stremt, er flink wat vlokken boven komen drijven..
 4. Is dit niet het geval, voeg dan wat meer citroensap toe, roer opnieuw en wacht weer enkele minuten.
 5. Het is de bedoeling dat de wrongel (de witte, verse kaas) en de wei (het waterige vocht) zich duidelijk van elkaar scheiden. Het vocht is duidelijk niet meer wit (de wei wordt helder van kleur). Van zodra dit gelukt is, zet je het vuur uit en wacht nog enkele minuten.
 6. Om de wei te verwijderen neem je een kom (om de wei op te vangen), zet er een vergiet in en leg een propere kaasdoek of neteldoek over het vergiet. Giet de wei en de wrongel in de neteldoek. Pas op dat je je vingers niet gaat verbranden aan het vergiet of de hete neteldoek. Vang de meeste wei direct op en zet apart: dit nevenproduct is rijk aan mineralen en bevat ook de melksuikers.
 7. Spoel de wrongel in de neteldoek in het vergiet onder koud stromend water, zodat de citroensmaak wordt weggespoeld en het geheel afkoelt zodat je je niet meer kan verbranden. Roer met je hand doorheen de wrongel zodat het water het citroensap beter kan wegspoelen.
 8. Bind dan de neteldoek bovenaan met je handen samen en knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de wrongel.
 9. Indien nodig zet je de neteldoek met de wrongel een half uurtje of een gans uur onder een zware pot (gevuld met water) om nog meer vocht uit de wrongel te persen. De platte kaas heeft de gewenste droogte als je na 15 tot 20 seconden kneden een mooi bolletje kaas kan rollen (rol een bolletje zo groot als een kerstomaat of je oogbol).

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. Mary-Jo Cludts says

  Dit is niet de juiste wijze om platte kaas te maken!

  Citroenzuur is niet natuurlijk.

  En zeker de melk niet koken.

  • Beste Mary-Jo,

   We hebben je reactie aangepast, zodat het allemaal vriendelijk lezen blijft voor alle lezers.

   Vermits u schijnbaar duidelijk gepassioneerd bent over het maken van artisanale kaas, willen wij met plezier uw methode hier plaatsen: dus laat gewoon een reactie.

   Indische Paneer maken – een soort van platte kaas uit Indie

   Zoals gezegd in het artikel, is bovenstaande werkwijze gebaseerd op de Indische Paneer, zoals ook in deze Engelse video, inclusief het koken van de melk en de keuze tussen azijn of citroenzuur.

   Voordeel: iedereen kan het maken en het is in een mum van tijd klaar.

   Platte kaas maken zonder koken en zonder citroenzuur

   Heb je wat meer tijd (minstens 24 uur), dan kan je de melk ook natuurlijk laten verzuren en hiermee kwark maken zoals in dit filmpje:

   Vraag voor Mary-Jo

   We kijken uit naar uw methode Mary-Jo.

   Dank bij voorbaat!

  • 5 stars
   Citroenzuur ( voor voeding) is wel natuurlijk, je kan natuurlijk ook gewoon citroensap gebruiken.

 2. Beste,

  Is deze platte kaas dan geschikt om (gebakken) plattekaastaart (cheesecake) mee te maken?

  Bedankt!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*