Tiramisu maken

Tips om allerlei lekkere tiramisu desserts te maken: met meer smaken, met of zonder alcohol en met fruit zoals aardbeien of bosvruchten.

Het basisrecept voor tiramisu is duidelijk een winner en wordt al snel gewoon door de bekende chefs overgenomen. Zo wijkt het recept van Belgische chef Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost niet echt veel af van hoe zijn collega Vlaamse TV chef Piet Huysentruyt het doet. Piet gebruikt 1 ei + 1 eierdooier meer, het extra eiwit maakt Piet’s tiramisu iets luchtiger dan Jeroen’s. Jeroen voegt dan weer verse stukjes fruit bij de tiramisu, wat het totale dessert een beetje lichter maakt voor de maag en een beetje gezond dankzij het verse fruit.

Voor een leuke rode of blauwe kleur gebruik je stukjes aardbeien, verse frambozen of bosvruchten (bosbessen zijn ideaal qua grootte, je hoeft ze niet te versnijden, maar als je ze halveert of gewoon uit de diepvries gebruikt, krijg je door het wegvloeiende sap een mooie donkerblauwe kleur in je dessert).

Ga je tiramisu maken voor kinderen, laat dan gewoon de alcohol achterwege of vervang de ontbrekende likeur met een andere, niet alcoholische smaak. Makkelijk is gewoon 2 theelepels echte vanille-essence (niet het artificiële kleine flesje dat in alle supermarkten te verkrijgen is) door de mascarpone te roeren. Nog lekkerder is 2 theelepels vers geperst citroensap, de geraspte schil van een citroen en enkele druppels vanille essence doorheen de mascarpone te mengen + amandelschilfers over het dessert te strooien vooraleer het in de ijskast gaat.

Voor weer een extra smaak vervang je de witte suiker met een ongeraffineerde suiker, molassesuiker, basterdsuiker, honing of suikersiroop (toevoegen naar smaak, proeven dus).

Tenslotte geven speculaaskoekjes ook een mengeling van extra smaken (dankzij de speculaaskruiden), in vergelijking met de lange vingers.

Extra straffe koffie maak je bijvoorbeeld door espresso een 2de keer door je espressomachine te laten gaan. Je kan ook gemalen koffie gewoon in een sauspannetje op het vuur laten inkoken. Of je zet gewone koffie met een koffiefilter maar strooi eerst wat puur cacaopoeder op de filter, zodat de koffie veer trager gaat doorlopen en een lekkere extra chocoladesmaak krijgt.

Voeg je toch likeur toe, gebruik dan eens iets anders dan amaretto zoals een vruchtenlikeur, rum of gewoon cognac: het hangt er maar vanaf wat je in je kelder of bar hebt: wat je lekker vindt, smaakt waarschijnlijk ook lekker in het dessert 🙂 Voor nog meer alcohol in het dessert, dompel je de koekjes gewoon in de alcohol of afwisselend in koffie en dan in alcohol, of omgekeerd, of de helft van de koekjes in de alcohol en de andere helft in de koffie.

Basisrecept voor tiramisu

 • 1 kopje straffe koffie
 • 1/2 kg mascarpone
 • boudoirkoekjes – lange vingers – savoiardi koekjes (300 gram)
 • 3 biologische eieren
 • 6 eetlepels suiker
 • amaretto (6 eetlepels)
 • pure cacao (3 eetlepels)

Tiramisu met fruit maken

Lekker recept om klassieke tiramisu te maken, geserveerd met extra fruit.

 1. Zet straffe koffie of 2 kopjes espresso.
 2. Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Doe alle suiker bij de eierdooiers en klop luchtig tot alle suiker is verdwenen.
 3. Roer er dan de mascarpone en iets meer dan de helft van de likeur door.
 4. Snijd je fruit in stukjes kleiner dan een vierkante centimeter en roer doorheen de vulling.
 5. Klop in een andere kom de eiwitten volledig stijf en spatel doorheen het mascarponemengsel.
 6. Meng de rest van de likeur doorheen een tas koffie en dompel er de boudoirkoekjes in alvorens ze in 1 laag op de bodem van een schotel te schikken.
 7. Giet er de helft van de vulling over, strijk glad en herhaal met een nieuwe laag koekjes waar bovenop de rest van de vulling komt.
 8. Zet de tiramisu in de ijskast totdat het dessert stijf is (strooi er amandelschilfers over als je geen alcohol hebt toegevoegd).
 9. Strooi cacao over het dessert net voor het aansnijden en serveer, of werk af met vers fruit (ideaal als je de tiramisu in een glas serveert).

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*