Notencake

Lekker, snel en gemakkelijk recept om zelf notencake te maken met walnoten en oploskoffie, al dan niet gevuld met mascarpone.

De basis is een typisch vier vierde cakebeslag met evenveel bloem als boter, eieren en suiker. Voor extra smaken voegen we behalve noten ook oploskoffie toe en veranderen we gewone witte suiker met bastaardsuiker. Je kan de koffie ook achterwege laten en bijvoorbeeld vervangen met anderhalve theelepel vanille-extract of bijvoorbeeld rum.

Als je de cake wil opensnijden en vullen of een topping toevoegen, geven we een makkelijke mascarponevulling mee. Persoonlijk vind ik cake al vet genoeg (na elke 4 happen cake heb je eigenlijk 1 hap boter binnen), dus ga ik er geen extra mascarpone aan toevoegen. Het is nochtans snel gemaakt: doe 1/4de kg mascarpone in een kom met 1 niet afgestreken eetlepel lichtbruine basterdsuiker en 1 theelepel poeder espresso-koffie, klop met de mixer met kloppers luchtig en… vulling klaar! Laat de cake afkoelen alvorens te bestrijken met deze mascarpone en versier met grofgehakte walnoten over de mascarpone gestrooid.

Om de cake wat beter te doen rijzen onder het extra gewicht van de walnoten, voegen we een beetje bakpoeder toe bij de zelfrijzende bloem. Het eiwit wordt niet apart opgeklopt.

De noten hak je best zo fijn mogelijk met een groot mes. Je kan ook een kleine blender gebruiken en de noten met pulse (aan-uit-aan-uit) cutteren: mix niet te lang, anders gaat de olie uit de noten vloeien en krijg je een plakkerige notenpasta in plaats van droge stukjes. Met een mes krijg je "nooit" de nootjes tot pasta gehakt.

In plaats van walnoten (ook okkernoten genoemd) kan je je favoriete noten(mengeling) gebruiken. Voor extra notensmaak kan je de noten eerst wat roosteren tijdens het voorverwarmen van de oven: laat de noten wel weer afkoelen alvorens fijn te hakken.

Walnotencake recept

 • 110 gram gezeefde, zelfrijzende bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 110 gram echte, zachte, ongezouten hoeveboter, op kamertemperatuur gebracht
 • 110 gram lichtbruine bastaardsuiker
 • 2 grote, biologische eieren (110 gram)
 • 1 eetlepel oplos espresso-koffie, opgelost in anderhalve eetlepel kokend
  water
 • 50 gram fijngehakte okkernoten

Hoe notencake maken

Lekker, snel en makkelijk recept om notencake te maken met walnoten en oploskoffie in het vier vierde deeg

 1. Oven voorverwarmen op 170 ºC.
 2. Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom.
 3. Voeg de bastaardsuiker toe, de boter en de 2 volledige eieren (zonder de schaal uiteraard).
 4. Neem een mixer met kloppers en klop (minstens 1 minuut) tot een luchtig, vloeibaar geheel waarin je geen suiker meer hoort knarsen noch bloemklonters in ziet.
 5. Giet er nu de in water opgeloste oplos-espresso en fijngehakte noten bij en klop met de kloppers doorheen het cakebeslag.
 6. Spatel het beslag in een beboterde en bebloemde springvorm (of bedek de bodem met boterpapier), strijk het deeg glad en klop de sprinvormbodem een paar keer op de tafel zodat het beslag goed in de vorm gedrukt wordt. Wil je de cake vullen, maak het jezelf dan makkelijk en bak de 2 helften in 2 bakvormen van 18 cm diameter: zo hoef je de cake niet door te gaan snijden.
 7. Zet de walnotencake in de voorverwarmde oven en laat 2 tot 3 kwartier bakken: prik er met een priem in het midden in, en als priem er droog weer uitkomt, dan is het deeg binnenin gebakken. Een andere methode is even op het midden van de cake te drukken: als hij gebakken is, veert hij onmiddellijk terug naar omhoog, een binnenin nog natte cake zal niet terugveren.
 8. Als de notencake gebakken is, laat je ze een halve minuut in de vorm alvorens de randen met een paletmes waar nodig los te snijden. Laat afkoelen op een rooster en serveer met een extra kop koffie met melk.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Comments

 1. annie,oma van Dries says

  Ongelooflijk lekker…hoe ouder hij is …..hoe beter!!!!!!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Vul uw naam en email in en Ontvang elk NIEUW TAART Recept in uw mailbox... uiteraard GRATIS!

* indicates required