Moeder’s ongelooflijk lekkere rabarbertaart

Maak moeder’s makkelijke rabarbertaart die ieder kan bakken met zelfrijzende bloem, zodat je in de lente zal genieten van een lekker, luchtig, friszoet gebak voor bij je koffie of thee.

Wat lijkt er op een stengel van bleekselder maar smaakt als een zure appel? Wie aandachtig de titel van deze taart heeft gelezen, weet uiteraard dat het om rabarberstelen gaat…

Moeder groeit nog steeds dikke stelen rabarber naast het bos van de buren. Van zodra de stelen dik genoeg zijn in de lente, gaat ze steevast aan de slag om er een lekkere taart van te bakken. Zeer lekker en zeer goedkoop aan ingrediënten, wegens de rabarber is gratis en de biologische eieren raapt ze in het kippenhok.

Wie er op een warme dag buiten van wil genieten, kan er steeds een bol vanilleroomijs bij serveren!

Rabarbertaart met zelfrijzende bloem

Rabarbertaart recept met kruimeldeeg

Lekker makkelijke rabarbertaart recept met kruimeldeeg, frangipanevulling, verse rabarber of feestelijk in fruitsiroop gemarineerde rabarberstukjes.

Verder maakt moeder er in het begin van de zomer lekkere rabarberconfituur van, ook “rabarberspijs” (of rabarbermoes: de rabarber tot moes koken of stoven met wat suiker) – best lekker met gebakken frikadellen – en mijn grootouders veranderden rabarber in wijn… 🙂

Al wat je moet doen is iemand vinden die zo vriendelijk is om zijn oude rabarberplant in 2 te verdelen. Daarna laat je de plant enkele dagen drogen alvorens je nieuwe plant uit te planten met de knop net even hoog als de grond (uitplanten liefst in november of begin maart.)

Al wat je dan moet doen is de grond goed vochtig houden: hoe meer kompost/mest je dan geeft, hoe meer je zal oogsten. Ideaal om te planten in een hoekje van je tuin waar niet teveel zon komt.

Moeder’s rabarbertaart met zelfrijzende bloem recept

1.0 from 1 reviews
Moeder's rabarbertaart
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak moeder's makkelijke rabarbertaart die ieder kan bakken met zelfrijzende bloem, zodat je in de lente zal genieten van een lekker, luchtig, friszoet gebak voor bij je koffie of thee.
Website:
Soort recept: Taart
Cuisine: Klassiek
Serves: 8
Ingredienten
Voor de taart en het deeg:
 • ronde taartvorm van 25 cm diameter en 4cm hoog
 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 110 gram fijne kristalsuiker (griessuiker)
 • 1 biologisch ei
 • 125 gram hoeveboter
Voor de taartvulling:
 • 2 biologische eieren
 • 120 gram fijne kristalsuiker (griessuiker)
 • 1 eetlepel (20 gram) zelfrijzende bloem
 • 3 tot 4 stelen rabarber (ongeveer 400 gram, een rabarbersteel weegt ongeveer 150 gram)
Bereiding
Bereiding kruimeldeeg
 1. Hoeveboter uit de ijskast nemen en zacht laten worden (dus op kamertemperatuur laten komen (makkelijkst is te werken in een grote kom).
 2. Neem een vork en plet de zachte hoeveboter.
 3. Roer - nog steeds met je vork - er de griessuiker en het ganse ei door. Wanneer alles goed gemengd is, dan de gezeefde bloem er onder mengen (nog steeds met je vork). Van zodra het mengen niet meer lukt, dan met je handen verder door elkaar mengen tot een samenhangend deeg.
 4. Laat het deeg 1 nacht rusten in de ijskast
Bereiding taartvulling
 1. Heb je een mixer, doe dan de eieren in en kom van de mixer en gebruik de kloppers op lage snelheid. Zoniet gebruik je een fijne handgarde.
 2. Klop de eieren los.
 3. Voeg de fijne suiker toe en roer onder de eieren (eventjes kloppen met de kloppers gaat uiteraard het beste).
 4. Dan de bloem met beetjes (dus niet alles ineens) toevoegen en door de vulling mengen. Bedoeling is dat je geen klonters meer overhoudt en dat je een soort "flan" overhoudt, dus een ietwat gebonden sausje.
 5. Taartvorm inboteren (en bebloemen indien nodig voor een nog zeer oude taartvorm, overtollige bloem er weer uitschudden)
 6. Het deeg in 2 verdelen.
 7. Een werkvlak bestuiven met bloem, de helft van het deeg in 1 stuk uitrollen en in de taartvorm leggen, ook tegen de wanden. Niet speciaal aandrukken en het overtollige deeg dat over de rand hangt weer wegsnijden en bij de tweede helft van het deeg voegen.
 8. Rabarberstelen in schijfjes van 3 tot 4 mm snijden (zeker niet groter dan 1,5 tot 2 cm!) en in de taartvorm schikken tot de taartvorm gevuld is, maar er geen stukjes rabarber boven de rand uitsteken.
 9. Ook alle stukjes even hoog, dus geen toren maken.
 10. De vulling over de rabarberstukjes gieten.
 11. De tweede helft van het deeg uitrollen en over de rabarber leggen. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Niet aanduwen, wel wat teveel is wegsnijden.
Rabarbertaart bakken
 1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
 2. Net voor je taart de oven in gaat: bestrijken met een eierdooier die je met een eetlepel water gemengd hebt.
 3. De taartvorm in de voorverwarmde oven plaatsen en 60 minuten laten bakken op 175 graden.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comments

 1. Lieve Peijffers says

  Ik wil graag recepten in mijn mailbox

 2. Moeder’s ongelooflijke lekkere rabarbertaart,juist gemaakt! Volgens mij is er toch wel iets mis met het recept van de vulling: geschifte eieren mix met rabarber en lopend! 😖 Niet voor herhaling vatbaar!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Vul uw naam en email in en Ontvang elk NIEUW TAART Recept in uw mailbox... uiteraard GRATIS!

* indicates required