Spinazietaart

Basis recept om lekkere spinazietaarten te maken naar jouw smaak met bijvoorbeeld spek of geitenkaas en kerstomaten: allerlei tips hoe spinazie klaarmaken en andere ingrediënten die ideaal combineren met spinazie. Serveer de taart met een salade en je hebt een volledige, lekkere maaltijd.

De fijne smaak van spinazie wordt in deze taart gemengd met geitenkaas. Je kan ook schijfjes mozzarella kaas bovenop de taart leggen zoals in dit recept.

Geitenkaas

Er is geitenkaas en geitenkaas: van zeer zachte smaak tot uitgesproken zout en soms heb je de indruk dat je naast een levende geit staat… Als je 1 keer een geitenkaas hebt gegeten die je niet lust, weet dan dat er vele andere soorten bestaan, waarvan er waarschijnlijk wel enkele te vinden zijn die in jouw smaak vallen.

Bûche de chèvre geitenkaas is een staafvormige geitenkaas die (2 maand) heeft gerijpt zodat een eetbare, witte schimmelkorst rond de kaas wordt gevormd en de kaas zelf een ietwat mooivolle, stevige smaak krijgt.

Verse of andere spinazie

Gebruik bij voorkeur verse spinazie, maar het smaakt evenzeer lekker met bevrozen, klaargemaakte spinazie: dat spaart de stap van het blancheren uit (sneller en minder afwas).

Heb je geen verse, noch diepvries spinazie bij de hand, dan kan je ook gehakte spinazie uit een bokaal gebruiken. Leg dan wel een extra laag reepjes zalm of tonijn over de taartbodem.

Basisrecept spinazietaart voor 6 personen

 • 1 vel bladerdeeg
 • 400 gram verse spinazie
 • 70 gram geraspte gruyère kaas
 • 4 biologische eieren
 • 3 eetlepels verse, dikke slagroom van 35% vet
 • zout en zwarte peper (en extra kruiden naar smaak en wens: muskaatnoot is een aanrader met spinazie, Provençaalse kruiden is ook niet slecht)

Voor de garnering:

 • 1 rolletje geitenkaas (180-200 gram, bijvoorbeeld een bûche de chèvre, een crottin of gewoon verse geitenkaas of gepasteuriseerde geitenkaas – degene die wat lijkt op camembert)
 • kerstomaatjes

Hoe vegetarische spinazietaart maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Boter een taartvorm in of leg het vel bladerdeeg op een stuk boterpapier en duw goed aan in de taartvorm.
 3. Blancheer de spinazie eventjes in een pan kokend water met wat zout. Giet in een vergiet, koel af onder een kraan met koud water of in een kom met ijswater, en laat uitlekken in een vergiet.
 4. Neem een kom en meng hierin de eieren met de geraspte kaas, room, peper en zout met een vork, handgarde of platte klopper.
 5. Als de spinazie goed is uitgelekt, nijp er dan met de hand wat extra vocht uit en verspreid de groente over de bodem van de taart.
 6. Giet de taartvulling over de spinazie.
 7. Snijd schijven van 1 cm dikte van de geitenkaas en verspreid ze bovenop de taart.
 8. Leg tussen de schijfjes geitenkaas aan de buitenkant van de taart een kerstomaatje en leg er ook 1 in het midden van de taart (garneer naar believen!).
 9. Bak de spinazietaart voor ongeveer een half uur in de oven van 200 °C en begin vanaf 20 minuten de cuisson in het oog te houden zodat de korst niet aanbrandt.

Variaties op bovenvermeld spinazietaart recept

 • In plaats van alle spinazie op de bodem van de taart te leggen, kan je 1/3de van spinazie doorheen de vulling mengen en de vulling bijkruiden met nootmuskaat.
 • Heb je meer vulling nodig, roer dan een glas melk door de eieren.
 • Spinazie klaarmaken:
  • Je kan de spinazie ook in een pan met een beetje olie laten reduceren op een laag vuurtje: van zodra er geen water meer in de pan blijft, is de spinazie klaar om in de taart te gaan. Wel blijven roeren zodat het water makkelijker kan verdampen.
  • Je kan de spinazie ook bakken met spek: minimum 100 gram spekstukjes bakken in je breedste pan of wok, daarna verse spinaziebladeren toevoegen, kruiden met nootmuskaat en 1 minuutje laten bakken tot de bladeren hun vocht afgeven. De taart ziet er dan als volgt uit:

  Lekkere spinazietaart met stukjes spek, geserveerd naast een makkelijke salade

 • Extra ingrediënten en bewerkingen:
  • Extra ingrediënten voor bij de spinazie te mengen als hij geblancheerd is: stukjes gerookt spek of stukjes gerookte zalm.
  • Je kan op de geitenkaas nog extra wat nootjes of fijngehakte bieslook strooien.
  • Onder de vulling smaakt wat Boursin met fijne kruiden ook zeer lekker.
 • Wil je zeker spelen dat de taartbodem van je spinazietaart niet klef wordt door de spinazie, zeker als je kruimeldeeg gebruikt in plaats van bladerdeeg, strijk dan een dun laagje mosterd over de ganse taartbodem en strooi over de ganse bodem wat chapelure (paneermeel). Je kan de taartkorst ook een 10 minuten blind bakken.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*