Aardbeientaart maken

Makkelijk en lekker: snel recept om aardbeientaart te maken met deeg van verkruimelde koekjes en taartvulling van verse aardbeien of andere bessen.

Om een zo vers mogelijke aardbeiensmaak te behouden worden niet alle aardbeien gekookt en wordt niet teveel verdikkingsmiddel gebruikt: de rest van de aardbeien voeg je bij de gekookte aardbeien of serveer je over de slagroom.

Heb je geen veenbessensap bij de hand, vervang dan met een mengsel van appelsap en citroensap of appelsap met geraspte, onbespoten citroenschil.

Afhankelijk van het soort koekjes, pas je de hoeveelheid boter aan. Voor een donkerbruine korst zijn speculaaskoekjes ideaal, voor een lichtbruine korst gebruik je bijvoorbeeld lange vingers of petit beurre koekjes. Ook lekker zijn volkorenkoekjes… kies wat je in huis hebt aan lekkere, droge koekjes.

Aardbeientaart recept

In plaats van te werken met verkruimelde koekjes, kan je ook gewoon kruimeldeeg maken.

Voor de taartbodem:

 • 125 gram verkruimelde koekjes (doe ze in een plastiek zak of houd ze in de verpakking en klop erop met een deegrol)
 • 70tal tot 85tal gram ongezouten boter, net zoveel verwarmd tot het smelt (je kan ook olie gebruiken, wel zorgen dat ze hitte bestendig is en elke olie gaat anders smaken dan echte boter)
 • 30 grams griessuiker of bastaardsuiker

Voor de taartvulling:

 • ongeveer 1 kg aardbeien: een vierde wordt gekookt, de rest niet
 • 90 tot 100 gram suiker
 • 120 ml veenbessensap
 • een snuifje zout
 • 30 gram maïzena

Voor de room:

 • 125 ml koude slagroom
 • 2 eetlepels griessuiker of bastaardsuiker

Hoe maak je een makkelijke aardbeientaart

Makkelijk recept om verse aardbeientaart te maken, geserveerd met verse aardbeien en slagroom

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Neem een keukenrobot en verkruimel de koekjes met de suiker. Voeg dan de boter toe en zet de foodprocessor aan/uit aan/uit (of op pulse) tot de kruimels bevochtigd zijn met de olie. Je kan ook alles gewoon met de hand door elkaar mengen.
 3. Neem 1 grote (22tal cm diameter) of enkele kleine taartvormen, beboter en bebloem ze en duw er het deeg in, zodat de bodem en de zijkant van de taart bedekt is.
 4. Zet zo (zonder gewichtjes, zonder droge bonen) in de oven en bak de korst blind tot ze weer krokant is, een 12 tot 15 minuten. Zet op een rooster en laat volledig afkoelen.
 5. Ondertussen maak je de taartvulling. neem een sauspannetje en doe hierin 250 gram in stukjes gesneden aardbeien, het snuifje zout en de 100 gram suiker. Roer de maïzena met het veenbessensap tot een papje en doe bij in het sauspannetje. Pureer de aardbeien een beetje met een aardappelstamper. Breng op een zacht vuurtje aan de kook, roer regelmatig zodat niets aanbrandt en laat 1 minuut sudderen van zodra het kookt totdat je een zeer dikke saus hebt.
 6. Neem de saus van het vuur en laat ietwat afkoelen alvorens de rest van de in stukjes gesneden aardbeien toe te voegen.
 7. Giet alles in de afgekoelde, blind gebakken taartkorst(en) en zet alles in de ijskast zodat de saus verder kan opstijven (4 uur of een nacht).
 8. Net voor het serveren klop je de slagroom tot er pieken vormen. Strooi er de suiker over en klop verder tot er opnieuw pieken vormen (klop niet tot boter!).
 9. Serveer de aardbeientaart of taartjes met een dot slagroom en eventueel gegarneerd met meer verse aardbeien.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*