Aardbeiencake

Aardbeien met slagroom in een cake: een lekker aardbeiencake recept om van het korte aardbeiseizoen te genieten. Je maakt het alvast enkele uren op voorhand, zodat het pure aardbeiensap in de cake kan sijpelen.

Cake, room en aardbeien gecombineerd in 1 dessert: dubbel zo lekker is als de som van de 3 apart, dankzij het verse aardbeiensap dat langzaam maar zeker tijdens het lange rusten in de cake dringt. Altijd een winner bij aardbeien: de luchtig opgeklopte slagroom.

Een zeer gemakkelijk te volgen recept en "fouten" kan je onder de slagroom wegwerken: een te bruin gebakken cake, of een gebarsten cake, of een cake die uit de vorm gerezen is: wat teveel is snijd je weg alvorens te ontvormen en oneffenheden worden verborgen onder de opgeklopte slagroom. Smeer indien gewenst ook room over de zijkant. Het is zeker geen superluchtig gebak zodat de cake het gewicht van de room en de aardbeien kan gedragen worden. Bovendien is al die slagroom dan wel lekker, maar geniet met mate en denk ook aan je gezondheid.

Als je denkt dat een cake doorsnijden te moeilijk is, verdeel dan het beslag in 2 cakevormen (elks de helft): de baktijd kan dan (flink) minder zijn dan aangegeven voor 1 cake in 1 vorm: prik er al na 15 minuten in en houdt verder in de gaten (of beter: gebruik je neus: als de keuken goed naar cake ruikt, is de cake hoogstwaarschijnlijk goed gebakken). We raden echter aan om de cake in zijn geheel te bakken: beter wat langer in de oven dan de oven te vlug te openen (na 15 minuten) waardoor een cake al eens gaat inzakken.

Wat smaak betreft kan je bijna net zo goed een gewone cake bakken en serveren met slagroom en aardbeien (duidelijk sneller en nog makkelijker), maar onderstaande werkwijze mag duidelijk gezien worden.

Aardbeiencake ingrediënten

 • 120 gram ongezouten boter op kamertemperatuur + wat extra boter om de cakevorm in te vetten
 • 170 gram gezeefde zelfrijzende bloem + wat extra bloem om de cakevorm in te bloemen (of 170 gram gewone, gezeefde bloem afgewogen met 2 theelepels bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 240 gram griessuiker: (120 gram gaat in de cake, 60 gram gaat in de room, 60 gram gaat bij de helft van de aardbeien)
 • 2 grote eieren plus 2 grote eierdooiers
 • 1/2 theelepel puur vanille-extract
 • 125ml volle melk
 • 1 pond aardbeien, gepeld en in dunne plakjes gesneden
 • 1 theelepel gelatine (7 gram)
 • 375 ml slagroom

Hoe een aardbeiencake maken met verse aardbeien

Lekkere aardbeiencake met verse aardbeien en slagroom

 1. Over voorverwarmen op 175 graden. Boter de bodem van een 20 cm diameter springvorm of ronde cakevorm in en bedek met een cirkel uit boterpapier gesneden.
 2. Beboter en bebloem zowel het boterpapier als de zijkanten van de cakevorm.
 3. Neem een kom en meng hierin de zelfrijzende bloem (of de gewone bloem + bakpoeder) en het zout.
 4. Neem een andere kom, doe er de boter en de helft van de suiker (120 gram) in en klop met een elektrische mixer met kloppers op hoge snelheid op tot een licht en luchtig mengsel waar je geen suiker meer in hoort knarsen.
 5. Voeg 1 voor 1 de 2 eieren + de 2 extra eierdooiers toe en klop telkenmale goed door het botermengsel.
 6. Klop er tenslotte het vanille-extract door.
 7. Zet de kloppers nu op lage snelheid (anders gaat de bloem in je ganse keuken rondstieven) voeg 1/3de (ongeveer 60 gram) van de bloem toe en meng tot 1 geheel.
 8. Voeg de helft van de melk (ongeveer 60 ml) toe en meng.
 9. Voeg opnieuw 1/3 de van de bloem toe en meng.
 10. Voeg de rest van de melk toe en meng.
 11. Voeg de rest van de bloem toe en meng tot 1 geheel.
 12. Giet het beslag in de cakevorm en bak tot een priem in het midden van de cake gestoken er weer droog en proper uitkomt (een 30tal tot 40 minuten, de oven niet openen vooraleer een half uur verstreken is).
 13. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, ontvorm (leg een rooster op de top van de cakevorm en draai het geheel om) en laat de cake volledig afkoelen op het rooster.
 14. Neem een gekarteld mes en snijd de helft in het midden door zodat je 2 schijven bekomt.
 15. Leg de onderste helft met de snijkant naar boven op een serveerschotel.
 16. Neem een grote kom, halveer de aardbeien of snijd in plakjes van gelijke dikte, meng ze met 60 gram suiker en zet apart.
 17. Neem een klein sauspannetje, doe er de gelatine in, besprenkel met 2 eetlepels koud water en laat weken.
 18. Zet de sauspan op een laag vuur en roer tot de gelatine is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen maar zorg ervoor dat het vloeibaar blijft.
 19. Maak ondertussen de slagroom: neem de koude room uit de ijskast, doe in een kom met de resterende 60 gram suiker en klop op tot er pieken gevormd worden. Voeg traagjes de gelatine toe en klop weer op tot er pieken ontstaan.
 20. Verdeel de helft van de aardbeien over het stuk cake dat op de serveerschotel ligt, giet er ook het eventueel al vrijgekomen sap over.
 21. Smeer er de helft van de room over maar zorg ervoor dat je 2 tot 3 cm van de buitenkant van de cakerand blijft.
 22. Leg er de andere cakehelft op, met de gesneden kant naar beneden (op de net gesmeerde laag room).
 23. Smeer de rest van de room op de bovenste cakehelft, blijf indien gewenst opnieuw 2 tot 3 cm van de rand.
 24. Zet de cake nu in de ijskast, zet ook de rest van de aardbeien nu in de ijskast en laat minstens 1 uur of tot de volgende dag rusten.
 25. Haal het gebak een kwartier voor het serveren uit de ijskast. Lepel net voor het serveren de rest van de aardbeien en het vrijgekomen sap bovenop of duw ze in de room.

Deel met je Vrienden - Doe ze een plezier!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*